Gazoductul Iași – Ungheni va fi inaugurat pe 27 august, de ziua Independenței

593688E1-F0F8-4781-A527-F24F32F5864C_mw1024_s_n
Foto: Comisarul european G. Oettinger şi Prim-ministrul României vor veni în R. Moldova la inaugurarea Gazoductului Iaşi - Ungheni PC: europalibera.org

Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger şi Prim-ministrul României, Victor Ponta, sunt aşteptaţi în Republica Moldova pe 27 august, de Ziua Independenţei, pentru a participa la ceremonia de dare în exploatare a gazoductului Iaşi – Ungheni.

Invitația a fost lansată de către Premierul Iurie Leancă, în semn de recunoştinţă faţă de Uniunea Europeană şi România, pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în realizarea acestui proiect.

Gazoductul Iaşi-Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Acesta va consolida securitatea energetică a ţării noastre la nivel local și regional, și va spori investițiile în zonă, ceea ce va contribui la crearea locurilor de muncă.

Costul total al proiectului este de peste 26 milioane de euro. Pe partea moldovenească, suma necesară pentru construcţia Gazoductului Iaşi – Ungheni a constituit 8,29 milioane de euro, dintre care 5,29 milioane de euro sunt oferite de Guvernul României, iar trei milioane – de Comisia Europeană.

Capacitatea totală a gazoductului este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dar la prima etapă vor fi livrate gaze din partea României în volum de până la 50 milioane de metri cubi pe an. Conducta de gaz Iași – Ungheni are o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 11 kilometri – pe teritoriul Republicii Moldova.

Günther Oettinger şi Victor Ponta, alături de Prim ministrul Iurie Leancă, au participat şi anul trecut, pe 27 august, la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție a Gazoductului Iași – Ungheni. Următoarea etapă a proiectului este construcţia Gazoductului Ungheni – Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti – Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Interconectarea Republicii Moldova la reţelele energetice ale Uniunii Europene este o prioritate a Guvernului de la Chişinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente