Rudolf Kalousdian: Cei mai buni artiști de tatuaje vin din Europa de Est

collage
Foto: Sfatul echipei Inkaholic: Nu vă faceți tatuaje doar ca să urmați vreun oarecare trend

Fiind deținătorul unui studio de tatuaje cu o echipă de artiști talentați și plini de viață, omul care contribuie la dezvoltarea cultului muzical în Republica Moldova, familist și pur și simplu o persoană deschisă, Rudolf Kalousdian pare un om mulțumit de viața în care pasiunea sa ia amploare.

Rudi, cum îi spun prietenii, de la o vârstă foarte fragedă a fost fascinat de cultura rock’n’roll și de comportamentul motocicliștilor. „Probabil interesele mele își au originile în acea perioadă. Când ești un copil de 6 – 7 ani și vezi bărbați cu bărbi și numeroase tatuaje, probabil atunci și înțelegi: sau îți place ceea ce vezi, sau nu. Și la această etapă, am ajuns ceea ce sunt: am 32 de ani, însă copil fiind, nu-mi imaginam să fiu acoperit de tatuaje, sau să dețin un studio de tattoo, care va deveni într-o zi sursa mea de venit. Cu timpul, am ajuns să fiu mai liber în acțiuni, deși familia mea, cu viziuni tradiționaliste și cu o educație creștin-ortodoxă, nu părea să accepte asemenea schimbări.

De fapt, peste tot observăm familii cu reguli stricte, în mediul cărora copilul la 10 – 11 ani nu se imaginează altfel, însă crescând, unii își iau doza de schimbare radicală. Astfel, eu am ajuns să fiu pe partea dorită a baricadei.”

 

Rudolf în studioul său
Rudolf în studioul său

Despre comunitatea locală de rock și concerte:

„Mă aflu deja de un an în Republica Moldova și am reușit să organizez câteva concerte de muzică rock. Nu consider că schimb ceva în comunitatea locală: am vizionat videourile câtorva concerte organizate la începutul anilor ’90 și sunt sigur că există persoane care organizează concerte deja de ani buni. Contribuția mea, în acest sens, este o implicare adițională a noilor stiluri de muzică, un pic mai diferite decât ceea ce oamenii de obicei ascultă. Da, am organizat personal câteva show-uri de rock, altele – în colaborare cu Radu, unul din fondatorii Brutal Basarabia, și cu un alt prieten de-al meu, cunoscut sub label-ul Suffocator. La drept vorbind, cultura rock sau metal e destul de specifică: sau tu ești implicat în ea, sau îți cauți de treabă. Nu poți fi fan metal și să asculți Iron Maiden doar timp de o vară.

Nu neg că la 14 – 15 ani mulți au tendința să reproducă totul ce văd la TV sau altundeva postat pe net. La ai mei 13 – 14 ani, nici nu aveam parte de internet, iar unicul mod de a vedea ce se întâmplă în lumea muzicii rock erau unele reviste sau unele emisiuni la MTV. Acum însă tapezi numele artistului tău favorit în browser, sau îl contactezi pe Facebook și ești cel mai fericit. Poate că unii copii într-adevăr poartă tricouri cu trupe rock pentru că „e mișto și la modă”, însă ei vor crește și sper din tot sufletul că vor merge pe calea cea dreaptă.

 

Unul din concertele de april organizate de Rudolf „Swedish Black Metal over Albion”
Unul din concertele de april organizate de Rudolf „Swedish Black Metal over Albion”

Despre tatuaje cu sens și la modă, factorii de durere și experiența personală cu „picturile” pe corp:

„În opinia mea, orice tatuaj trebuie să însemne ceva deosebit, întrucât acesta este un semn pe viață. Bineînțeles, corpul fiecăruia e propriul său templu, astfel poți să ți-l decorezi în orice mod dorești. Din punctul de vedere al deținătorului unui salon de tatuaje, eu nu i-aș înțelege pe oamenii care își fac tatuaje pentru că așa zic trendurile. Mai degrabă fac un discount persoanei care-și face o lucrare cu sens enorm, decât să iau un preț minimal pe ceva fără înțeles.

Chiar e oribil când unele persoane își fac tatuaje pentru a urma moda verii, de exemplu, dar nu trebuie de uitat: acest tatuaj te va marca pentru întreaga viață. Chiar avusem un caz: un băiat și-a tatuat numele iubitei sale, iar peste o săptămână s-a întors la salon cu rugămintea de a-l acoperi cu altceva, pentru că aceștia s-au despărțit. Eu personal, am tatuate numele soției și fiicei mele, și nu regret că le voi purta cu mine întreaga viață. Fiecare din noi trebuie să fie destul de matur pentru a alege ce să poarte pe pielea sa, iar noi nu ne executăm decât capacitățile noastre profesioniste. Unica restricție a salonului nostru – executarea tatuajelor politice: noi nu ne avântăm în niciun caz la crearea unor astfel de lucrări.

 

Serghei Butuc având grijă de tatuaj
Serghei Butuc având grijă de tatuaj

„La noi vin oameni diferiți: cu idei fixe și clare, sau fără vreo imagine anumită, însă cu o idee generală și noi o personalizăm. Unii vin cu tatuaje flash, găsite într-o revistă sau văzute într-o poză la cineva. Și bineînțeles, vin persoane ce doresc să acopere tatuajele mai „rele”. În Europa de Est deseori poți vedea persoane de după 30-40 de ani cu tatuaje mai puțin bune, deoarece în anii ’90 era mai dificil să găsești materiale (cerneală, dispozitive) calitative.”

„Cei mai buni artiști de tatuaje, în opinia mea, îi găsești în Europa de Est, întrucât aceștia lucrează pentru lucrări mai puțin costisitoare, ceea ce înseamnă mai multe comenzi, adică mai multe șanse de a descoperi capacitățile tale de a picta pe piele. Cunosc saloane, unde prețul unui tatuaj poate fi peste o mie de euro. Încă un mare plus al saloanelor de tatuaje este muzica pusă în timpul sesiunilor de tatuat: muzica bună ridică dispoziția atât a clienților noștri, cât și a artistului de tatuaje, care devine mai inspirat.”

 

Robert (emRo) Ermac având grijă de detaliile tatuajului
Robert (emRo) Ermac având grijă de detaliile tatuajului

„Comunitatea locală este mult mai înaintată în ceea ce privește acceptarea artei tatuajelor. Vin și eu dintr-o țară ex-sovietică, din Armenia, unde oamenii sunt mult mai limitați la acest capitol. Însă, într-un final, cei cu prejudecăți pot deveni oameni deschiși la schimbări.

Deseori sunt întrebat dacă eu personal fac tatuaje. Eu am studiat designul grafic timp de câțiva ani, și totuși, când iau dispozitivul de tatuat în mâini, am sentimentul care-mi spune că eu cunosc tatuajele aproape întreaga mea viață, însă fără a le executa. Nu, eu nu sunt un artist de tatuaje, însă am careva experiență din perspectiva practică, cu rezultate destul de bune pentru un începător. Și totuși, eu nu le-aș posta nicăieri, întrucât noi luptăm pentru un lucru calitativ, iar profesioniștii din echipa noastră sunt destul de critici, și mi-au spus că trebuie să mai muncesc la dezvoltarea abilităților mele.”

 

O mică parte din comenzile de până acum
O mică parte din comenzile de până acum

Fiecare din noi are factori de durere diferiți, deși femeile sunt mai răbdătoare în timpul procesului tatuării. Unii bărbați uneori mai varsă câte o lacrimă, mai ales dacă li se tatuează zona toracică. Dacă ai mai puțini mușchi, factorii de durere sunt mai sensibili. Genunchii, zona gâtului, coatele, partea din față a picioarelor, palmele, degetele sunt câteva exemple de locuri, le-aș zice, nebune unde poți să-ți faci tatuaj și să simți durere enormă. Însă în timpul procesului de tatuat, trebuie să meditezi și să nu te stresezi, întrucât prin aceasta îl agiți și pe artistul care îți execută tatuajul.

 

Pe tot parcursul interviului, Irinei i se executa un tatuaj în zona toracică, și a demonstrat o capacitate de răbdare nemaipomenită
Pe tot parcursul interviului, Irinei i se executa un tatuaj în zona toracică, și a demonstrat o capacitate de răbdare nemaipomenită

„Am încercat să alegem un loc potrivit salonului nostru. Am ajuns să lucrăm aici, în donjonul nostru „Inkaholic”, aflat la intersecția străzilor Bănulescu-Bodoni cu București. Inițial, erau doar doi lucrători. Acum suntem o echipă de 5 persoane, cu artiști talentați: Serghei Butuc, Fedot Marginean, Dima Mash.tab.ba și Robert (emRo) Ermac. Am fost la prima noastră convenție de tatuaje din România, chiar Serghei Butuc a luat și un premiu II la categoria „Cel Mai Bun Tatuaj În Negru Și Gri”. Acum ne pregătim pentru alte convenții în Bulgaria și România. Plănuim să organizăm o convenție de tatuaje în Moldova, una la nivel internațional, să invităm chiar și artiști din fostul bloc sovietic. Dar aceasta va fi un pic mai târziu.”

 

Dima Mash.tab.ba la Convenția de Tatuaje din Sibiu, PC: Robert (emRo) Ermac
Dima Mash.tab.ba la Convenția de Tatuaje din Sibiu, PC: Robert (emRo) Ermac

Despre planurile de viitor:

În octombrie 2013 am avut prima experiență aici cu primul nostru festival Tulburel, organizat în parteneriat cu prietenii mei. Succesul a fost așteptat, iar noi nu o făceam pentru bani. Ne dorim enorm să promovăm trupele bune din țările europene. Eu personal am invitat o trupă din Estonia cu care am mai colaborat – Trashless, Radu i-a adus pe băieții In Arkadia, Franța, la deschidere a cântat trupa locală Harmasar. Au fost aproximativ 200 – 240 de spectatori. Eu vreau mereu să susțin trupele locale, întrucât ele astfel vor fi motivate să intercaleze cu fanii, să creeze muzică mai bună. Da, uneori biletele pot fi la un preț mai mărișor, însă când inviți o trupă de peste hotare, mai sunt cheltuieli care trebuiesc acoperite în acest caz: cazare, drum, consumație, iar unii fani nu prea înțeleg acest lucru. De asemenea, orice trupă de punk sau metal din Moldova este binevenită să-și pună la promovare tricourile personalizate, CD-urile sale la noi în salon, precum face trupa Infected Rain.”

Mesajul meu personal pentru cititorii #diez este să nu vă fie frică să fiți voi înșivă, să credeți mereu în propriile forțe și să nu vă pese de părerile altora despre felul cum arătați sau cum gândiți. Și nu în ultimul rând: pictați-vă corpul cu tatuaje calitative. Get Inked!

 

Rober executând tatuajul cu imaginea unui colibri
Robert executând tatuajul cu imaginea unui colibri
Seria de culori de pe rafturile din Ikaholic
Seria de culori de pe rafturile din Ikaholic
Dima având grijă de instrumente după ce o sesiune de tatuare
Dima având grijă de instrumente după o sesiune de tatuare
Robert în timpul unei sesiuni de tatuare și rezultatul de după, cu tatuajul încă nefinisat. Mai urmează câteva ore de răbdare pentru Irina
Robert în timpul unei sesiuni de tatuare și rezultatul de după, cu tatuajul încă nefinisat. Mai urmează câteva ore de răbdare pentru Irina
Serghei lucând la tatuarea imaginii unei șopârle
Serghei lucrând la tatuarea imaginii unei șopârle
Uneori băieții se destind, cântând ceva personal
Uneori băieții se destind, cântând ceva personal
_MG_1837
Dima Mash.tab.ba, artist de tatuaje al echipei Inkaholic
_MG_1826
Fedot Marginean, artist de tatuaje al echipei Inkaholic
_MG_1823
Robert (emRo) Ermac, artist de tatuaje al echipei Inkaholic
Rudolf Kalousdian, membru al echipei Inkaholic și deținătorul studioului de tatuaje
Rudolf Kalousdian, membru al echipei Inkaholic și deținătorul studioului de tatuaje
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente