Parlamentul ucrainean a respins demisia premierului Arseni Iațeniuk

1397737614-6223-yatsenyuk
Foto: Parlamentul respinge demisia premierului Arseni Iațeniuk PC: unian.net

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral), reunită joi în sesiune extraordinară, a respins demisia premierului Arseni Iațeniuk, pe care acesta a a anunțat-o în urma refuzului deputaților de a sprijini legi impopulare în timp ce alegeri legislative anticipate se profilează la orizont.

Doar 16 parlamentari au votat pentru demisia sa, față de 226 de voturi necesare pentru a valida această plecare, ceea ce ar fi provocat o nouă criză politică, într-un context și așa complicat de operațiunea împotriva insurecției proruse în estul țării, informează Agerpres.

„Numai 16 deputați au votat pentru demisia guvernului Iațeniuk. Aceasta înseamnă că executivul a primit votul de încredere și, prin urmare, își reia în mod clar activitatea, care se referă la modul de funcționare a parametrilor-cheie ai bugetului”, a declarat Serghei Sobolev, liderul facțiunii Batkivșcina, cea mai mare din parlament, din rândurile cărora provine și actualul premier ucrainean.

Potrivit legislației în vigoare, demisia premierului ar fi antrenat automat demisia cabinetului de miniștri. Guvernul își va îndeplini sarcinile până la formarea noului guvern.

Iațeniuk, un om politic prooccidental care ocupă funcția de premier de la destituirea și fuga președintelui Viktor Ianukovici la sfârșitul lunii februarie, a amenințat să-și părăsească postul la 24 iulie, după dizolvarea coaliției guvernamentale în parlament, ceea ce deschide calea alegerilor legislative anticipate, dorite de președintele Petro Poroșenko.

Deputații respinseseră legi impopulare destinate redresării finanțelor țării, menținute pe linia de plutire de o asistență internațională masivă pe fondul unei recesiuni profunde.

Premierul a denunțat atunci o „crimă morală și politică”, afirmând că, în campanie, aleșii nu vor adopta legile de care „depinde soarta țării”. Ulterior, el și-a temperat criticile și a acceptat să rămână cu condiția ca legile bugetare și fiscale în chestiune să fie votate, ceea ce s-a și întâmplat joi.

Documentele prevăd în special măsuri de economii bugetare, precum și o nouă finanțare pentru forțele armate angajate în operațiunea din Est.

„Astăzi sunt două noutăți importante pentru economia mondială. Prima este că Argentina s-a declarat în incapacitate de plată, a doua că Ucraina nu este în default și nu va fi niciodată”, a declarat Iațeniuk.

Președintele Petro Poroșenko, care a declarat că dorește menținerea sa în funcția de premier, a confirmat joi în fața deputaților că alegerile anticipate sunt „deja o realitate” și a cerut guvernului și parlamentului să manifeste responsabilitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente