Învățământul dual va fi pilotat, în premieră, la Școala profesională nr.5 din Bălți

dsc_9641
Foto: PC: Școala profesională nr.5 din Bălți

Sistemul dual de formare profesională (ucenicia la locul de muncă) va fi pilotat începând cu 1 septembrie curent, în cadrul Școlii Profesionale nr.5 din mun. Bălți.

Proiectul este implementat în colaborare cu întreprinderea germană – Draexlmaier Automotive SRL, Bălți. În acest scop, la propunerea agentului economic, în planul de admitere al instituției au fost introduse în anul curent trei meserii noi pentru care au fost oferite 55 de locuri.

Astfel, elevii care vor fi admiși la cele trei meserii: Electromontor utilaje de dispecerat și teleautomatică, Operator la mașini-unelte semiautomate și automate și Operator în depozitele mecanizate și automatizate își vor desfășura instruirea teoretică și practică în săli de studiu amenajate în cadrul întreprinderii. De pregătirea profesională a elevilor se vor ocupa profesori de la Școala Profesională nr.5 și angajații companiei.

Elevii vor fi instruiți în baza unui curriculum elaborat de „Draxelmaier” și aprobat de Ministerul Educației. Pe lângă bursa de studii, elevii vor beneficia de indemnizație de ucenicie din partea întreprinderii. Această plată constituie cca 65% din salariul de bază net al unui muncitor încadrat în întreprindere. De asemenea, Draexlmaier va instrui profesori și maiștri de la Școala profesională nr.5.

Potrivit viceministrei Educației, Loretta Handrabura, alternativa duală va fi dezvoltată în anii următori în colaborare cu agenţii economici interesaţi, această formă de studii fiind prevăzută şi în Codul Educației. „Obiectivul de bază al învățământului dual este adaptarea formării profesionale la necesitățile reale ale pieţii şi angajatorilor şi formarea competențelor profesionale necesare care să corespundă calificării şi categoriei.

Accentul procesului de formare este transferat dinspre instituția de învățământ profesional tehnic spre întreprindere, în care se desfășoară, atât instruirea teoretică, cât şi cea practică. Astfel, ne asigurăm că pregătirea muncitorilor calificaţi în condiţii reale de producere va contribui la creşterea gradului de ocupare în rândul tinerilor din Republica Moldova prin implementarea acestui sistem de învățământ, apelând la modelul german și austriac”, a menționat viceministra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente