Noi reguli de ședere pentru migranții moldoveni în Cehia

Sightseeing_by_a_River_Prague_Czech_Republic
Foto: Noi reguli de ședere pentru migranții moldoveni în Cehia PC: citypictures.org

Începând cu 24 iunie curent, Republica Cehă introduce un nou act de documentare a lucrătorilor migranți, cardul de angajare biometric pentru angajații țărilor terțe.

Noul card va înlocui vizele de ședere pentru perioada de 90 de zile, precum și permisele de ședere pe termen lung în scop de muncă și cartea verde. „Carta albastră” pentru ocuparea forței de muncă a străinilor de înaltă calificare va fi emisă în continuare. Totodată, normele conform cărora un străin dintr-o țară terță poate fi angajat în Republica Cehă, rămân neschimbate.

Angajatorii cehi vor putea oferi locuri de muncă pentru un cetățean non-european numai în cazul în care nu au reușit să suplinească postul vacant cu candidatul cetățean ceh sau cu solicitantul locului de muncă din altă țară membră a Uniunii Europene.

Ministerul de Interne și anume Departamentul pentru azil și politică de migrație, este emitent de carduri biometrice pentru termenul convenit în contractul de muncă. Acesta va fi valabil pe o perioadă de până la doi ani și va putea fi extins în mod repetat.

Cetățenii RM și membrii lor de familie pot aplica pentru cardul biometric la Ambasada Republicii Cehe în Chișinău. Dacă deja locuiţi pe teritoriul Republicii Cehe în baza unei vize de şedere sau unui permis de şedere pe un termen de lungă durată în baza altui scop, puteţi să depuneţi cererea de eliberare a cardului de tip nou la Departamentul pentru azil și politică de migrație din cadrul Ministerului de Interne.

Pentru informații mai detaliate, vă puteți adresa la Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, Secția Consulară (mun. Chișinău, str Str. Moara Roşie 23).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente