Casa părintescă a poetului Grigore Vieru va fi restaurată

1casa
Foto: Casa părintească a poetului Grigore Vieru va fi restaurată. PC: timpul.md

Casa părintească a poetului Grigore Vieru se află în satul Pererâta, raionul Briceni. În curând, aceasta urmează să fie restaurată, pentru a fi transformată într-un muzeu.

Lucrările de restabilire a edificiului vor începe în cea de-a doua jumătate a lunii august şi se vor desfăşura în câteva etape, informează MOLDPRES.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a afirmat: „Mai întâi va fi renovată casa. Apoi vom începe amenajarea teritoriului şi îngrădirea acestuia. Am elaborat proiectul de restaurare şi, în urma unei licitaţii care va avea loc pe 13 august, vom selecta firma care va executa lucrările.”

Casa părintească a poetului Grigore Vieru şi terenul aferent a fost transmis Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, printr-un ordin din luna aprilie curent, semnat de Ministrul Culturii, Monica Babuc, cu scopul înfiinţării filialei Casa-muzeu „Grigore Vieru”, ce avea trei unităţi. Potrivit aceluiaşi ordin, inaugurarea Casei-muzeu „Grigore Vieru” va fi organizată pe 14 februarie 2015, la cea de-a 80-a aniversare a regretatului poet.

Directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”, Valeriu Nazar, a precizat: „În prezent pregătim exponatele pentru muzeu. O parte dintre acestea le vom colecta de la consătenii regretatului poet. În luna septembrie ne vom deplasa la Pererâta, pentru a aduna obiectele necesare pentru muzeu.”

„Mă bucur că în sfârşit lucrurile s-au mişcat din loc. Vreau să găsesc covoare asemănătoare cu cele pe care mama poetului, Eudochia, le-a vândut în timpul foametei la Cernăuţi pe un pumn de grăunţe. Vom expune în muzeu şi cărţile din care a învăţat poetul la şcoală. Primăria din Dumbrăveni, judeţul Suceava, România, a promis că ne va dona draniţă pentru a acoperi casa aşa cum a fost ea în anii ’50 ai secolului trecut”, a informat soţia regretatului poet, Raisa Vieru.

 

Poezia "Casa părintească", de Grigore Vieru. PC: Facebook/Lumea Poeziilor
Poezia „Casa părintească”, de Grigore Vieru. PC: Facebook/Lumea Poeziilor

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta, raionul Briceni. Debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, în 1957. Cărţile sale au fost traduse şi editate în 15 ţări. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente