Top aplicaţii iOS și Android dezvoltate de tineri moldoveni

collage
Foto: Colaj #diez.

Am ales câteva aplicaţii mobile dezvoltate de developeri locali, pe care ne-ar plăcea să le folosim.

Majoritatea aplicaţiilor mobile sunt destinate urmăririi fluxului de ştiri de la diferite instituţii media, îţi prezintă cursul valutar şi meteo sau îţi afișează pe ecran un wallpaper animat cu stema Republicii Moldova. Dar sunt unele care au ieşit din tipare şi despre ele am scris mai jos.

Screenshot_1

Camera Genius

4.5/5*. iOS. $2.99.

Faci video, prelucrezi fotografii, publici selfie-uri pe toate reţele de socializare în acelaşi timp. Cu ceva timp în urmă, Camera Genius a ajuns pe primul loc în lista Top Paid Apps. Aplicaţia este creată de Vitalie Eşanu, fondatorul Privesc.eu şi echipa lui. Tot el este creatorul aplicaţiei Gab, în care poţi să bârfeşti anonim şi fără consecinţe şi Baby Monitor, care te ajută să-ţi monitorizezi copilul, când doarme nesupravegheat. Apropo, una dintre versiunile iOS a jocului hiper-popular 2048 a fost elaborată tot de Vitalie.

 

Screenshot_2 Bubble Explode

4.2/5* iOSAndroid. Gratuit.

Un joc extraordinar de simplu şi foarte popular – are peste un milion de descărcări. Creatorii sunt cei de la Spooky House Studios şi ei bat recordurile cu alte jocuri, ca Bubble ShootixRailmazeJewel Jems etc.

 

Screenshot_3 Frienductor

5* iOS, Android. Gratuit.

Creezi evenimente şi organizezi întâlniri la care inviţi prietenii de obicei foarte ocupaţi. Descrierea spune că poţi organiza o întâlnire în doar 30 de secunde şi ceilalţi vor afla despre planurile tale dacă au conturi Facebook sau Frienductor. Nu mai trebuie să scrii mesaje în grup ca să decideţi ce veţi servi la petrecere, aplicaţia are şi un chat. Developerii sunt cei de la Weekend Technologies, care, de asemenea, au creat prima platformă online de trading cu diamante DiamondDealing şi o aplicaţie pentru iubitorii de a găti Cook Master.

 

Screenshot_4 6 Pack Abs by Valerio Gucci

4/5* iOS 0.89 euro, Android Gratuit.

Valeriu Guţu, modelul din Moldova care a devenit unul din zece cei mai frumoşi bărbaţi din lume, a elaborat un sistem de antrenamente, care în linii generale te ajută să arăţi ca el, cel puţin, în regiunea abdomenului. Utilizatorii spun că versiunea pentru iOS este mai plăcută estetic.

Screenshot_7
Delivery Manager

Android. $14.

Datorită acestei aplicaţii, poţi crea un online market orientat pe utilizatorii Android, ca să promovezi produse destinate acestui segment. Aplicaţia e realizată de Dan Iftodi, care a mai făcut şi o agendă telefonică gratuită.

 

Screenshot_5Radar Map Moldova

4.3/5* Android. Gratuit.

Radar Map te ajută să-ţi păstrezi permisul de conducere dacă eşti vitezoman. El conţine baza de date a majorităţii camerelor şi semnalează când te afli la 200 de metri un radar. Aceeaşi echipă, XsortTeam, a făcut nişte aplicaţii în care sunt localizate o mare parte din bancomate şi staţii petroliere din Moldova. Developerii preîntâmpină că hărţile pot avea unele abateri. Utilizatorii deseori se plâng de acelaşi lucru.

 

moldova apsMoldova Maps

4.4/5* Android. Gratuit.

Moldova Maps te ajută să alegi cel mai scurt traseu din punctul A în punctul B, utilizând doar transportul public. De asemenea, îți va spune prețul și durata întregii călătorii. Aplicația a fost descărcată de peste 10.000 de ori și aprecierile din partea utilizatorilor sunt foarte pozitive.

 

Screenshot_6 VaccinApp Moldova

Android. Gratuit.

Dacă nu consideraţi vaccinarea un subiect sensibil şi aveţi un copil mic, această aplicaţie vă poate veni în ajutor. Ea are grijă să vă notifice, când este timpul să mergeţi la doctor pentru următorul vaccin conform programului naţional de imunizare în vigoare. De asemenea, din aplicaţie poți telefona direct medicul. VaccinApp a fost creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, însă nu se bucură de o popularitate deosebită.

 

Materialul face parte din cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, realizată de Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului prin intermediul Programului de Granturi pentru anul 2014, Proiectului USAID CEED IIAgenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA), din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova.

Dacă ştiţi şi alte aplicaţii mobile făcute de moldoveni, vă invităm să ne spuneți despre ele în comentarii. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente