Pe 21 iulie, actorul și comediantul Robin Williams a sărbătorit ziua de naștere. În Chișinău, la Telecentru, există strada R. Williams. După lungi meditări, redacția #diez a înțeles că trebuie să cercetăm coincidența.
Aparent, locuitorii cartierelor alăturate n-au nici cea mai vagă idee că au în vecinătate o stradă cu așa denumire. Cei care trăiau de-o viață la Telecentru, dădeau nedumerit din umeri, iar trecătorii de rând mă sfătuiau să plec în Marea Britanie și să caut strada acolo. Am dat de R. Williams mai mult din greșeală, prin minune observând plăcuța cu denumire ce s-a ascuns în frunziș. Încep a bate pe la uși, ca să aflu cum lumea sărbătorește cei 63 de ani ai celui, care l-a jucat pe John Keating din Dead Poets Society și pe Mrs. Doubtfire.
Williams Vasilii Robertovici (27.09.1863 – 11.11.1939), agronom rus şi sovietic, membru al Academiei de Ştiinţe a URSS, unul din primii cercetători ai ştiinţei solului agronomice, deţinător al titlului Eroul Muncii (1923) şi Ordinului lui Lenin (1935).
În perioada sovietică în cinstea savantului au fost denumite străzile într-un şir de oraşe din Rusia (Kazan, Perm, Breansk, Tula), Ucraina (Kiev, Odessa, Dnepropetrovsk), Belarus (Minsk).
În Chişinăul de după independenţă, pe motiv că în timpul sovietic în denumirea străzii nu au fost indicate iniţialele, iar în arhivele municipalităţii nu au fost găsite nici un fel de explicaţii despre această personalitate au fost făcute plăcuţele cu iniţialele R.Williams.
Proprietarul casei a vrut să rămână anonim, fiindcă nu iubește jurnaliștii
„Sărbătorim. Azi, de exemplu, am stat acasă”.
Iura, trăiește pe str. R. Williams de doi ani
„Nu voi sărbători. Nu-i știu filmele. N-am treabă”.
Alexandr, programatorul care lucrează într-o clădire cu oficii de pe strada respectivă
„Doar azi? Noi în fiecare zi sărbătorim! De fapt, am citit istoria acestei străzi. Nimeni nu știe de ce se numește așa. În documentele vechi strada era pur și simplu Williams, însă în nomenclatura moldovenească trebuie să fie inclus și numele. De asta cineva a pus litera R în față, fără vreun motiv anume. Dar e bine aici, mi-ar plăcea să am o casă în acest cartier”.
Tanti Veronica, are grijă de clădirea cu oficii
„Da Viliams de care-mi spui e din străinătate, da? Ei, Dumnezeu să-i dea sănătate. Cred că-i om bun. Să-l păzească Dumnezeu și să-i trimită de toate”.
Vitalii, trecător
„Cred că strada asta a fost numită în cinstea unui scriitor, George Williams. Nu știu ce a scris el, țin minte că am trecut ceva în școală. Dar dacă zici de cineva de peste hotare… Nu sunt sigur că trebuie celebrată ziua lui. Asta poate crea conflicte. Totuși, este o persoană cu orientare sexuală netradițională (îl are în vedere pe cântărețul Robbie Williams, care însă n-a declarat definitiv acest lucru – n.r.), iar tu știi ce atitudine au oamenii noștri față de asta. Da, e geniu al muzicii, dar pentru noi asta nu contează. Mentalitatea moldovenilor nu e deloc pro-europeană, e îndreptată mai spre Est”.
Andrei, vecin de vizavi
„Cândva era o stradă mare, cu multe case. Însă de pe când s-a întâmplat Cernobâlul, multe locuințe au fost demolate, s-a construit o grădiniță, o policlinică destul de bună după standardele de atunci și acum au rămas doar vreo trei case. Pe atunci, a existat un plan de a demola toate casele de tip finlandez, fiindcă luau foc ușor și erau periculoase. Așa că strada asta este un atavism sovietic. Nu știu cum ar trebui să sărbătorească ziua lui Robin Williams cei are trăiesc aici, cum va fi, așa va fi. Dar trebuie de aflat cine este adevăratul domn Williams. Oricum, aici trăiau muncitori simpli, nu cred să se fi interesat vreodată de chestia asta”.
Prieteni la o partidă de domino
Volodea: „Cine trăiește acolo, cine nu – e de neînțeles. Locuitorii se schimbă ca mănușile”.
Victor: „Cu siguranță, strada asta nu are de a face cu vreun actor american”.
Vasilii: „Toți trebuie să sărbătorească ca noi – la o partidă de domino”.