Artistul Pavel Brăila a impresionat publicul rus cu zăpadă conservată și vin de casă

manifesta10.org
Foto: Pavel Brăila în timpul performance-ului „Pictură Rece”, Sankt Petersburg. PC: manifesta10.org

Cunoscutul om de artă Pavel Brăila a avut o serie de performance-uri în cadrul evenimentului Manifesta 10, ce are loc în Sankt Petersburg, Rusia.

Pavel a prezentat o serie de proiecte artistice, una dintre care a fost lucrarea gastronomică „Livrarea produselor la Prieteni”. Mama artistului a transmis un colet cu vin de casă și sarmale prin intermediul trenului Chișinău – Sankt Petersburg. Acesta e un gest simbolic, prin care artistul arată că frontierele dintre culturi și țări pot fi depășite mai ușor, decât propuneau revoluțiile mondiale.

 

Trenul de pe cursa Chișinău-St. Petersburg. PC: manifesta10.org
Trenul de pe cursa Chișinău – St. Petersburg. PC: manifesta10.org

În cadrul aceluiași eveniment, Brăila a prezentat proiectul „Altă Amiază”. El a împușcat din Tunurile de la Cetatea Petropavlovsk o dată în plus, marcând ora 13:00, care după ora de Vest înseamnă amiaza. Revoluțiile schimbă nu doar societatea, dar și timpul, iar acest gest a însemnat încă o mișcare a lui.

 

Tunul de la Cetatea Petropavlovsk care marchează orele. PC: manifesta10.org
Tunul de la Cetatea Petropavlovsk care marchează orele. PC: manifesta10.org

În Piața Palatului a avut loc un alt performance – „Pictură Rece”, care a fost dedicat Jocurilor Olimpice de iarnă din Soci. „Luând în vedere faptul că zăpada din Soci se strângea într-un mod artificial, m-am gândit că aș putea să o păstrez pe totdeauna. M-am pornit în Soci, am strâns circa 20 de litri de omăt natural, l-am adus acasă, l-am ambalat în 98 de sticle a câte 200 ml (după numărul de medalii de la Olimpiadă) și le-am pus în frigider. După ce am fost invitat să particip la Manifesta 10, nu m-am putut abține să nu arăt această «zăpadă de aur» în Palatul de iarnă”, a spus Pavel, citat de manifesta10.org.

 

Participantă la performance-ul „Pictură Rece” a lui Pavel Brăila. PC: Вадим Ф. Лурье/ Manifesta Biennal
Participantă la performance-ul „Pictură Rece” a lui Pavel Brăila. PC: Вадим Ф. Лурье/ Manifesta Biennal

Pavel Brăila este un artist originar din Moldova, care a fost apreciat pe plan internațional datorită peliculelor „Încălțări pentru Europa”, „Dealul Baronului” și „Neterminat”. Manifesta 10 este o bienală europeană a artei contemporane. Evenimentul are loc la Muzeul Ermitaj și durează din 28 iunie până la 31 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente