Șah și mat: Pe 20 iulie sărbătorim Ziua mondială a șahului

sah
Foto:Pe 20 iulie sărbătorim Ziua mondială a șahului

Anul acesta suntem la cea de-a 48 aniversare a șahului, sărbătorită începând cu 20 iulie 1966, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Jocului de Şah (FIDE).

Șahul are o origine îndepărtată, predecesorul acestuia fiind din India, din timpul Imperiului Gupta, cunoscut în secolul al VI-lea drept „chaturaṅga”, care se traduce „patru divizii (militare)”, reprezentat de piesele care au evoluat în pionul, calul, nebunul și turnul modern, provenit din Persia, India și China, între secolul III și IV.

În persană, denumirea jocului înseamnă „rege”.  Atunci când un jucător ataca regele celuilalt, striga: „Shāh!”, iar atunci când ataca definitiv regele oponentului de joc, spunea: „Shāh Māt!”.

În Evul Mediu, șahul era considerat un joc de elită de către nobili, fiind însă dezaprobat de biserică pentru câteva secole. Dacă acum culorile tablei de joc sunt alb şi negru, pe atunci se utilizau culorile roşu şi negru.

Regulile actuale ale jocului de şah au fost create, în cea mai mare parte, în epoca Renaşterii, în secolele XV – XVI, deşi unitatea lor deplină a fost realizată abia în 1854, prin publicarea de către K.A. Ianis a unui studiu privind analiza logică şi istorică a regulilor jocului de şah.

În prezent, șahul este un joc popular în toată lumea, iar cei mai mari campioni la șah din lume, oficial, sunt: Wilhelm Steinitz (1886-1894), Emanuel Lasker (1894-1921), Jose Raul Capablanca (1921-1927), Aleksandr Alehin (1927-1935), Max Euwe (1935-1937), Aleksandr Alehin (1937-1946), Mihail Botvinnik (1948-1957), Vasili Smâslov (1957-1958) și mulți alții.

În Republica Moldova șahul este un joc răspândit, în special în Chișinău, unde amatorii de șah obișnuiesc să joace în parcurile capitalei, sau frecventează cursurile la Academia Națională de Șah din Moldova, instituită în noiembrie 2010 și la Federația de șah a Republicii Moldova, care a fost fondată pe data de 2 noiembrie 1994.

Conform informației prezentate de către Federația de Șah a Republicii Moldova, primul campion moldovean în rândul bărbaților este Veter V., atestat în anul 1944. Iar prima femeie campioană la șah este Kazatker D., în 1949. Anul curent, campionii Moldovei la seniori au fost Liviu Cerbulenco și Paula Gîtu, originari din Bălți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente