Site-ul marry.md, locul unde găsești cam tot ce ai nevoie pentru a organiza o nuntă, a făcut un calcul referitor la faptul cam cât în mediu se cheltuie atunci când se organizează o nuntă.
Potrivit Marry.md, la organizarea unei nunți, moldovenii cheltuie câte puțin dar des, suma finală este adesea una, care depășește cu mult posibilitățile, însă puțini dintre cei care au trecut deja prin această experiență o să vă spună cu certitudine suma exactă care a fost investită.
#1. Restaurantul (de la 450 la 800 lei per invitat)
În dependență de prestigiul restaurantului și a serviciilor pe care le oferă, prețurile oscilează de la 450 lei pentru un invitat până la 800 lei, sau mai mult pentru localurile selecte. De obicei, în acest preț este inclusă chiria sălii și bucatele. Nu în toate localurile acest preț include și deservirea. Numărul aproximativ de invitați trebuie să-l comunicați inițial personalului administrativ.
În majoritatea restaurantelor băutura și fructele nu sunt incluse, acestea trebuie cumpărate separat, după preferințele organizatorilor. Astfel mai adăugați cca 5000 lei pentru banchet, în dependență de câți invitați veți avea și pentru ce băuturi veți opta. De asemenea, dacă doriți un candy bar sau un fourchette dulce, va trebui să mai scoateți din buzunar cca 50 euro, sunt însă unele localuri, care oferă fourchette-ul drept bonus, dacă aveți un număr mare de invitați, sau comandați un meniu mai scump.
#2. Tradiții (800 lei)
Tradiția spune însă că viitorii miri trebuie să meargă la părinții lor spirituali cu pâine și sare și să-i invite la sărbătoarea nunții lor. Pentru colaci (de obicei 2 colaci) mirii vor scoate din buzunar cca 300 lei, iar pentru cadoul simbolic, care însoțește pâinea, se vor cheltui alți 500 lei.
#3. Muzica și distracția (cca 38.000 lei)
Muzica live o să vă coste de la 350 până la 1000 de euro, în dependență de componența orchestrei. Pentru un Dj veți plăti cca 150 de euro. Iar dacă vă doriți un interpret renumit, va trebui să-l plătiți cu minim 500 de euro pentru o oră.
Moderatorii o să vă „gestioneze” evenimentul pentru o sumă, care începe de la 100 de euro și poate să ajungă la 350 de euro, în dependență de scenariu, experiența și prestigiul acestuia.
#4. Dansul mirilor (1.000 lei)
Dacă vreți să vă impresionați invitații cu un dans fascinant, puteți apela la serviciile unui coreograf profesionist. Prețul pentru o oră de dans începe de la 120 și ajunge la 160 de lei. Iar pentru a învăța un dans veți avea nevoie de minim 6 ședințe.
#5. Servicii foto și video (cca. 38.000 lei)
Serviciile foto și video, sunt de asemenea elemente care necesită o atenție deosebită, or petrecerea va trece, ia aceste amintiri vii vor rămâne pentru totdeauna. Puteți să optați pentru servicii separate: fotograf – de la 300 la 700 de euro; video – de la 300 la 1200 de euro; sau combinate – de la 350 la 1500 de euro. Dar și aici prețurile pot să difere în dependență de câți operatori video sau foto vă doriți. Spre exemplu dacă vreți ca nunta să fie filmată cu două camere de luat vederi, atunci prețul se va dubla.
#6. Decor și chestii mărunte (8.000 lei)
Dacă vreți să decorați localul într-un mod deosebit, în concordanță cu tematica nunții sau pur și simplu vreți să-i îmbogățiți anturajul cu un plus de culoare, va trebui să apelați la serviciile unui decorator profesionist. În dependență de complexitatea decorațiunilor, acestea o să vă coste în jur de 250 de euro.
Invitațiile, bombonierele, plicurile pentru bani și cartonașele pentru mese – toate acestea par a fi mărunțișuri, însă sunt accesorii la fel de importante, de care nu se poate lipsi nici o nuntă. Invitațiile pot să vă coste de la 8 lei și până la 30; bombonierele – de la 6 lei; plicurile pentru bani și cartonașele pentru mese – de la 3 lei. Dacă doriți ca toate aceste accesorii să fie într-un anumit stil, create manual, atunci puteți să le comandați unui singur specialist. Suma totală va depinde de numărul accesoriilor, materialele utilizate și complexitatea compozițiilor.
#7. Rochia de mireasă și costumul mirelui (30.000 lei)
Prețurile pentru rochiile de mireasă diferă foarte mult. Dacă vreți să economisiți un pic, o să găsiți rochii și de 250 de euro. Însă dacă pentru Dvs. rochia este elementul cel mai important al petrecerii, atunci va trebui să alocați 500, 700 sau chiar 1000 de euro. Nu uitați și de pantofi, voal și accesorii – în mediu acestea vă vor costa 2000 de lei.
Și ce fel de mireasă fără buchet? Pentru acest minunat accesoriu veți scoate din buzunar cel puțin 500 de lei, plus cocarda pentru mire și nași – 350 lei.
Ținuta mirelui este un pic mai puțin costisitoare decât cea a miresei. Un costum pentru ceremonii o să vă coste de la 3000 la 6000 de lei.
Coafura și machiajul miresei iarăși intră în buget, în dependență de make-up artist, veți plăti diferit, însă în mediu costă cam 2.000 lei.
#8. Mașina nunții (5.000 lei)
Automobilul în care veți urca în calitate de mire și mireasă de asemenea are o importanță majoră. Puteți alege o limuzină elegantă, un cabriolet retro sau chiar o trăsură de epocă. Prețurile variază de la 25 de euro/oră pentru autoturisme și cabrio și de la 70 la 100 de euro/oră – limuzine și mașini retro.
#9. Tortul miresei (2.000 lei)
Tortul miresei este cumpărat, de obicei, de către nași. Însă acest aspect diferă de la o familie la alta. Așa că fiți gata să scoateți bani din buzunar și pentru acest deliciu. Un tort de cca 10 kg o să vă coste cca 2000 de lei, în dependență de ingredientele și forma acestuia.
#10. Alte cheltuieli (6.000 lei)
Transportul spre locația nunții în caz că e necesar, cadoul și prosoapele nașilor, lumânări, efecte speciale, coșuleț pentru bani, cartea cu oaspeți, focuri de artificii și poate chiar apariții în presă.
Total: În caz că faceți o nuntă mică cu 100 invitați, nunta ar costa în jurul la 208.800 lei (la cursul oficial BNM cca. 11.033 euro)