Lucia Gherasimov: Sistemul școlar din Germania e total diferit față de cel din Moldova

15924_298418423612119_1433618292_n
Foto: Lucia Gherasimov PC: Arhivă personală

Lucia Gherasimov este una din tinerii participanți ai programului Youth for Understanding, prin intermediul căruia a avut oportunitatea de a studia timp de un an în Germania. Despre diferențele dintre sistemul de învățământ german și cel moldovenesc, cât și despre cele mai interesante experiențe trăite acolo, Lucia ne-a relatat în interviul ce urmează.

Lucia Gherasimov are 17 ani și a fost elevă de schimb în Germania în perioada 2013 – 2014. Lucia ne-a explicat cum funcționează acolo sistemul de învățământ și de ce și-ar dori să se mai întoarcă.

Diferențe\Asemănări dintre sistemele de învățământ din Germania și Moldova

Cursurile durau 90 minute, respectiv mai puține teme pentru acasă și un rucsac mai puțin plin”

Sistemul școlar din Germania e total diferit față de cel din Republica Moldova. Dar ca și în Moldova, clasele primare durează 4 ani. Apoi copiii sunt îndrumați de învățător în ce școală să-și continuie învățătura, în dependență de nivelul dezvoltării elevului. Ca și la noi, elevii au posibilitatea să susțină examenul de bacalaureat învățând 12 clase. În cazul în care părinții\copiii nu sunt de acord cu hotărârea învățătorului, atunci pot vizita Gesamtschule, o școală mai complexă, în care înveți 13 clase pentru a susține Bacalaureatul.

Am făcut clasa a 11-a în Germania, la Leibniz Gymnasium Dormagen. În clasa a 11-a elevii își aleg două obiecte principale (de exemplu biologia și engleza), care sunt predate de 5 ori pe săptămână. Apoi elevii au posibilitatea să își aleagă obiectele preferate. Obiectele obligatorii erau limba germană, limba engleză, matematica și educația fizică. Cursurile durau 90 minute, respectiv mai puține teme pentru acasă și un rucsac mai puțin plin. Mi-a plăcut foarte mult sistemul de învățământ din Germania.

 

10245291_550798545040771_80899735922543648_n
PC: Arhivă personală

„Germanii sunt mai toleranți și mai simpli”

Mi-a plăcut cum oamenii gândesc, că sunt uneori mai toleranți și mai simpli. Aș putea spune, că poporul german, e un popor politicos. Desigur mi-a plăcut nivelul de trai din Germania, inclusiv locurile turistice, străzile, drumurile etc.

Mi-au plăcut foarte mult pistele pentru bicicliști. Acest mijloc de transport e econom, ecologic și sănătos. Cred că Germania ar putea fi un exemplu pentru noi.

La fel apreciez mult faptul că Germania nu este indiferentă și se ocupă profund de protecția naturii și a animalelor. Aceasta e pentru ei o obligație și nu o povară. Aș vrea să îndemn ca toți cititorii să nu fie indiferenți de ocrotirea mediul înconjurător, să fim mai severi cu cei indiferenți de totul ce se întâmplă în mica și frumoasa noastră țară. Noi suntem viitorul și anume noi putem face lumea mai bună.

 

577417_184527945001168_47818362_n
PC: Arhivă personală

„Multe lucruri, care la început îmi păreau stranii, erau privite acolo ca lucruri absolut normale”

În Germania am învățat să selectez gunoiul și să folosesc bicicleta din necesitate. Dacă în Moldova mersul cu bicicleta îl utilizam doar când eram copil, apoi în Germania mersul pe bicicletă era la ordinea zilei. Mentalitatea germanilor și cea a moldovenilor diferă foarte mult. Ei sunt foarte economi, în special la apă. Multe lucruri, care mie îmi păreau stranii, erau acolo absolut normale și viceversa.

„Am fost bine primită la școală, în familie, în societate. Eram dintr-o țară neobișnuită, despre care nu se știa nimic”

În comunitatea mea unii nu știau că există așa o țară –  Moldova. Alții numai auziseră de Moldova.  Dar foarte puțini știau exact unde se află ea și de faptul că orașul Chișinău e capitala Moldovei. Poate din cauza că în Germania locuiesc foarte puțini moldoveni.

După finisarea liceului, Lucia ne-a împărtășit că își dorește să plece la studii în Germania. Aceasta e speranța ei de a avea un viitor mai bun. „A fost un an formidabil. Am căpătat o experiență de viață de neuitat.”

 

554691_459103587543601_1061999628_n
PC: Arhivă personală

Youth For Understanding (YFU) este o organizaţie non-profit, care implementează schimbul de elevi liceeni cu ţări din întreaga lume. Scopul acesteia este de a consolida înţelegerea culturii ţării gazdă şi de a oferi familiei gazdă cunoaşterea culturii elevului de schimb; de a promova toleranţa şi cooperarea paşnică la nivel mondial.

Asociaţia „YFU Moldova” a fost înfiinţată în anul 1998 cu ajutorul „YFU Germania”, astfel primii 6 elevi au petrecut anul lor de schimb în Germania în 1999. Pentru prima dată, Moldova a fost ţară gazdă în 2006.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente