A fost dat startul admiterii în liceele din țară

admitere-liceu-2014-s-a-facut-repartizarea-computerizata-in-teleorman-vezi-la-ce-liceu-ai-intrat-127392-1
Foto: PC: ziuanews.ro

Absolvenții învățământului gimnazial, care doresc să-și continue studiile la liceu pot depune începând cu 14 iulie, cererile de admitere pentru anul de studii 2014-2015. Cererile pot fi depuse până la data de 10 august 2014.

Admiterea în clasa a X-a de liceu se face fără examen, prin concurs de dosare, organizat în fiecare liceu, în baza mediei notelor din certificatul de studii gimnaziale. Admiterea la profilurile de arte și sport include și probe de aptitudini.

Absolvenții clasei a IX-a cu diplome de gradul I, II şi III la disciplinele de profil obținute la olimpiadele naționale şi internaționale, organizate și/sau recunoscute de Ministerul Educației, se înmatriculează fără concurs.

Totodată se vor acorda, fără concurs, 10 la sută din numărul total de locuri, la fiecare profil, prevăzute în planul de admitere în liceele de stat pentru următoarele categorii de candidaţi:
a) copiii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinților;
b) copiii proveniți din familii cu trei şi mai mulţi copii;
c) copii, părinții cărora şi-au pierdut viaţa în timpul acţiunilor militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova;
d) copii cu dizabilități fizice şi senzoriale;
e) copii proveniți din familii cu părinţi invalizi de gradele I şi II.

Absolvenții gimnaziilor vor prezenta dosarul cu următoarele acte pentru a se înscrie în concurs:
1) cererea de înscriere cu indicarea profilului ales;
2) certificatul de absolvire a gimnaziului, în original;
3) certificatul de naştere (copie);
4) adeverinţă medicală;
5) 4 fotografi, 3×4 cm.
6) copia diplomelor obţinute la olimpiadele raionale, naţionale, internaţionale.

Concursul de admitere se face în baza notelor medii anuale (MNA) din certificatul de studii gimnaziale şi ale celor de la examenele de absolvire a gimnaziului (MNE), calculate după cum urmează:

1

La profilul real înmatricularea se face în ordinea descrescătoare a mediei de concurs (MC), calculată cu două zecimale, fără rotunjire, constituită din media notelor anuale la disciplinele de profil (MNA): matematică, biologie, fizică, chimie, informatică şi media notelor de la examenele de absolvire a gimnaziului (MNE).

La profilul umanist înmatricularea se face în ordinea descrescătoare a mediei de concurs (MC), calculată cu două zecimale, fără rotunjire, constituită din media notelor anuale la disciplinele de profil (MNA): limba de instruire, limba străină (de regulă, prima în cazul în care s-au studiat 2 limbi străine), geografia, istoria românilor şi universală şi media notelor de la examenele de absolvire a gimnaziului (MNE).

La profilul arte înmatricularea se face în ordinea descrescătoare a mediei de concurs (MC), calculată cu două zecimale, fără rotunjire, constituită din nota de la proba de aptitudini (NPA) şi media notelor de la examenele de absolvire a gimnaziului (MNE). Calculul mediei de concurs se face după cum urmează:

2

La profilul sport înmatricularea se face în baza performanţelor obţinute în domeniul sportului, în ordinea descreşterii a mediei de concurs (MC), calculată cu două zecimale, fără rotunjire, constituită din nota de la proba de aptitudini (NPA) şi media notelor de la examenele de absolvire a gimnaziului (MNE).

Înscrierea, pentru admiterea în liceu, se face la secretariatul instituției de învățământ alese. În data de 13 august se va desfășura etapa de concurs a dosarelor în care va avea loc calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în clasa a X-a de liceu în baza mediei de concurs. Respectiv, la data de 14 august vor fi anunțate rezultatele concursului.

Taguri: #admitere
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente