Sfaturi de la străini: ce ar fi bine să nu faci la ei în țară

Photo Collage Maker_N02mrT
Foto: Sfaturi de la străini: ce ar fi bine să nu faci la ei în ţară. PC: colaj/Eugenia Tataru

Fiecare ţară, ca şi fiecare gospodărie, întâmpină oaspeţii cu regulile sale. Vezi câteva sfaturi de la străini de ce ar fi bine să duci cont şi să nu faci când eşti la ei în vizită.

Am realizat o selecţie a celor mai utile sfaturi pe care le-au împărtăşit într-un forum locuitorii din diferite ţări ale lumii:

India: nu aruncaţi nimănui bani, oamenii se pot enerva şi să nu-i ia. Oferiţi lucrurile numai cu mâna dreaptă, pentru că dacă o faceţi cu stânga se consideră nepoliticos. Să te uiţi lung la oameni tot este nepoliticos, dar numai nu în India, unde sunt circa 2 miliarde de oameni şi ei au nevoie de mai timp ca să vadă cine eşti, aşa că nu vă faceţi griji. Nu beți pe drum. Nu întrebaţi pe nimeni dacă ei au copii în cazul în care ştiţi că nu sunt căsătoriţi, copiii strict după nuntă.

Australia: Nu părăsiţi niciodată barul, pub-ul, petrecerea sau casa dacă nu v-aţi finisat băutura. Aveţi grijă la păianjeni şi nu vă lăsaţi încălţămintea afară, lor le place întunericul. Nu spuneţi că Noua Zeelandă e mai bună ca Australia. Noi suntem rivali cu ei. Nu discutaţi despre religie.

Coreea de Sud: Bacşişii sunt acceptaţi în unele locuri, dar ar fi mai bine să nu îi lăsaţi, pentru că este văzut ca o neapreciere şi devalorificare.

Singapore: Mestecarea gumei sau posesia gumei de mestecat este considerată crimă.

Noua Zeelandă: Dacă mergeţi să vedeţi împrejurimele, ocoliţi Auckland, este urină peste tot acolo. Vă îndemn să vedeţi Taupo sau Queenstown.

Islanda: Nu vă opriţi în mijlocul drumului pentru a face fotografii, chiar dacă nu este trafic. O oaie va fugi peste voi.

Anglia: Nu comentaţi despre cum arată o femeie, spre exemplu: „Sunteţi frumoasă”. Numai dacă nu vreţi să intraţi într-o relaţie cu ea. Nu se aplică în cazul când este o familie. Vorbiţi cu necunoscuţii pe stradă numai atunci când cereţi direcţii. Nu staţi pe partea stângă în metrou. Cineva vă va putea lovi.

Suedia: Nu vă aşezaţi lângă cineva în autobuz dacă mai sunt locuri neocupate. Nici nu vorbiţi cu nimeni necunoscut în transportul public. Oamenii vor crede că sunteţi stranii chiar dacă veţi spune „Salut” celui de alături.

SUA: Aveţi grijă când vorbiţi despre religie şi politică. Amândouă sunt subiecte sensibile. În special când este vorba despre minorităţi sexuale sau emigraţie. Aveţi grijă de lucrurile personale, pentru că se fură şi nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi. Ocoliţi sectoarele „ghetto”. Nu încercaţi să nu staţi la coadă şi să treceţi înaintea persoanei din faţă. Veţi fi cel puţin corectaţi verbal. Nu vorbiţi cu poliţiştii.

Minnesota, SUA: Necunoscuţii vor căuta să stabilească un contact vizual cu Dvs. Atunci zâmbiţi şi spuneţi „Salut”. Ei nu sunt stranii, ei doar vor să fie draguţi, pentru că e frig acolo şi nu prea des văd ei alţi oameni.

Finlanda: Nu vorbiţi cu persoanele pe care nu le cunoşteţi, numai dacă sunteţi nevoiţi să o faceţi. Dacă mergeţi cu autobuzul, nu vă aşezaţi lângă vreo persoană dacă mai sunt locuri libere. Şi nu glumiţi pe seama unui finlandez, cât de nevinovată gluma ar fi.

Canada: Nu spuneţi „eh” sau „aboot” în loc de „about”. Staţi mai departe de gâşte. Nu le priviţi şi nici nu respiraţi.

Québec, Canada (provincie unde se vorbeşte franceza): Nu ne spuneţi că avem accent când vorbim franceza. În special dacă sunteţi din Franţa, pentru că francezii primesc plăcere când ne-o spun. Să nu ziceţi că mâncarea noastră numită „poutine” nu este gustoasă. Să nu ne întrebaţi dacă trăim într-o casă de lemn. Să nu fiţi surprinşi când vă vom spune că nu suntem pădurari sau vânători.

Pakistan: Nu vizitaţi regiunea nordică. Mai bine aţi merge la Islamabad sau Punjab, unde merg o mulţime de străini. Eu sunt de la nord, dar m-am obişnuit cu locul şi am familie. Ca turişti, aţi prefera să nu ajungeţi acolo.

Irlanda: Atunci când beţi Guinness, beţi-l. Nu faceţi nimic şi nu daţi ochii peste cap. Şi nu-i adăugaţi Jager. Pur şi simplu primiţi plăcere. Dacă nu vă place, avem şi alte băuturi ca să gustaţi.

Mexico: Este considerat nerespectuos să aruncaţi mâncarea. Oamenii lucrează ore în şir ca să facă rost de mâncare şi practic nu sunt plătiţi, iar o farfurie plină este un lux. Nu faceţi glume despre mustăţi, sombrero şi tequila. Nu lăsaţi la vedere lucrurile personale în automobil.

Italia: Să duceţi cont că monumentele nu sunt bănci, iar havuzele nu sunt făcute pentru a intra în ele.

Amsterdarm, Olanda: Când treceţi strada, uitaţi-vă de câteva ori prin părţi, pentru că aţi putea fi lovit.

Eleveţia: Nu confundaţi Elveţia (Switzerland) cu Suedia (Sweden) şi nu întrebaţi localnicii dacă vorbesc suedeza. Nu comandaţi băutură în baruri fără a vă uita mai întâi la preţ. Sunt într-atât de scumpe, încât preţurile vă vor face să plângeţi. Tot aceasta se referă şi la taxi.

Ţara Galilor: Nu vă referiţi la noi drept englezi. Niciodată.

Spania: Când veniţi aici să nu spuneţi „Arriba España!”, pentru că această expresie era utilizată în timpul dictaturii. Dacă doriţi să vă exprimaţi totuşi bucuria, ziceţi mai bine „Viva España!”. Nu purtaţi pălărie mexicană, greşiţi foarte mult.

Germania: Nu glumiţi despre Hitler, pentru că veţi fi considerat drept o persoană neinformată şi nu veţi auzi nici un râset. Ar fi bine să fiţi politicoşi.

China: Nu încercaţi să provocaţi sau să iniţiaţi o bătaie. Veţi fi doborât de o mulţime de chinezi care vor merge contra Dvs.

Un locuitor din Moldova a dat şi el sfaturi străinilor:

Moldova: Să nu aveţi încredere în localnici, mai ales în acei din oraşe. Nu plecaţi la discotecă sau în bar fără un ghid. Localnicii sunt ospitalieri. Încercaţi să nu arătaţi ca nişte homosexuali, pentru că unii nu atrag la asta atenţia, iar alţii vă pot crea probleme. Fiţi atenţi când traversaţi strada, chiar dacă semaforul arde verde. Iar în rest, este un loc drăguţ pentru a-l vizita.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente