(vox) Cum e să fii voluntar în Cahul?

collage
Foto:Tineri voluntari din Cahul PC: colaj #diez

Voluntariatul este tot mai mult răspândit printre tinerii activi care doresc să facă o schimbare în societate. Experiență, noi cunoștințe dar și satisfacție personală – acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le câștigi în urma voluntariatului.

Iată ce ne-au împărtășit câțiva tineri din Cahul despre ceea ce înseamnă să fii voluntar acolo, ce este greu dar în același timp interesant și de ce societatea noastră are nevoie de voluntari:

Dacă în Chișinău, tinerii au multe posibilități de a face voluntariat prin intermediul numeroaselor organizații existente, mai greu este în orașele mai mici, dar nu imposibil. Drept exemplu ne pot servi câțiva tineri din Cahul, care ne-au împărtășit din experiențele lor ca voluntari.
1505248_650789711634399_1462315303_n

Ion Ernu

„Ți se umple inima de bucurie când vezi că primești un răspuns pozitiv, o reacție frumoasă a oamenilor, la încercarea de a ajuta și tu pe alții”

 

Ion are 18 ani și învață la Colegiul de Medicină din Cahul. Primele sale experiențe legate de voluntariat au început să apară acum trei ani, la recomandarea unor prieteni. Primele ateliere de lucru organizate de A.O. Perspectiva, și apoi primul proiect scris au fost experiențe care i-au dat încredere în sine. Astfel a continuat să se implice și în alte activități ale altor organizații ce vizau tineretul.

„Nu toți tinerii înțeleg cât e de important voluntariatul pentru societate, nu înțeleg că noi suntem viitorul și deja toate schimbările încep de la noi”

„Societatea are nevoie de tineri activi, de implicarea lor pentru a progresa”, ne spune Ion. „Cahul nu este un oraș prea mare, dar e plin de oameni receptivi și omenoși, ceea ce te motivează să faci voluntariat. Deși sunt mulți tineri care deja activează în ONG-urile locale, nu toți se implică activ în societate.”


Președinte al Fondului pentru Tineri Cahul

Am participat la mai multe proiecte, însă un proiect care pentru mine înseamnă foarte mult, care m-a schimbat este Fondul pentru Tineri Cahul (un proiect scris și finanțat de către Fundația Est-Europeană). În acest proiect mă implic trup și suflet, fiindcă este o oportunitate bună de a învăța cum să organizezi o activitate de la zero, cum să te descurci în situații critice, să iei cele mai bune decizii.

Odată cu voluntariatul am devenit mult mai responsabil, am învățat să îmi organizez rațional activitățile zilnice și timpul, am învățat să-mi stăpânesc emoțiile în public, progresând în domeniul artei oratorice. Pot spune că datorită activităților pe care le am și studiilor pe care le fac, m-am maturizat, iar ultimii 3 ani m-au schimbat complet. Am devenit un alt om, am o altă viziune despre tot ce mă înconjoară.

dincahul.md – site-ul care promovează locurile pitorești care merită să fie vizitate în raionul Cahul

dincahul.md este un proiect apărut în urma participării sale la Summer Camp 2.0, organizat de către Academia New Media, site pe care a început să-l dezvolte din luna mai a anului curent, la care lucrează cu drag și prin care vrea să promoveze toate bogățiile culturale ale Cahulului.

„Cred și știu că voluntariatul este una dintre cele mai bune idei, în care îți poți investi timpul, un timp care te ajută să progresezi, fiindcă doar făcând voluntariat începi a gândi și cu sufletul, nu numai cu creierul.”

 

Ion în cadrul programului Academia New Media PC: Arhivă personală
Ion în cadrul programului Academia New Media PC: Arhivă personală

 

558680_607890785940086_513368153_n

Irina Șeghera

Irina este studentă la Drept la Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” și primele activități au început în cadrul Consiliului Tinerilor din Cahul. Ceea ce îi ocupă acuma majoritatea timpului este ELSA, organizație pentru studenții de la drept. Deși aceasta e încă la început și membrii ELSA Cahul încă nu au făcut nicio activitate oficială, urmează multe activități promițătoare, după cum ne asigură Irina. „Am început prin a colabora cu colegii de la Iași, care ne ajută. Am creat o pagina de Facebook și urmează sa ne înregistrăm acum ca asociație.” Irina ne spune de asemenea, că ELSA este sută la sută voluntariat și că-i place foarte mult ceea ce face.

 

10426325_708115079235091_8650753964376762396_n
Irina și membri ai ELSA PC: Arhivă personală

 

10336595_652413211500418_3920102194248594983_n
Alina Papanea

Alina este viitor traducător de texte și învață la filiera transfrontalieră din Cahul a universității „Dunărea de Jos” Galați.

A aflat despre voluntariat de la profesoara sa de educație civică în clasa a 10-a, activitate care i s-a părut interesantă și în care și-a zis să se implice. „De atunci am tot căutat oportunități de a afla unde și cum aș putea să fac voluntariat. Primele activități au fost la centrul Pro Europa din Cahul. Acolo, noi, încercăm să promovăm valorile europene, informând oamenii despre avantajele integrării europene a Republicii Moldova.”

„Voluntariatul nu este niciodată timp pierdut”

„Cele mai frumoase experiențe au fost cu siguranță cele internaționale, trainingurile de la care am avut atât de multe lucruri de învățat. Tinerii au nevoie de a practica voluntariatul pentru dezvoltarea lor personală. Pe lângă experiența pe care o câștigi, te ajută să te descurci, să te orientezi mai bine în ceea ce faci. În Cahul, nivelul de dezvoltare a acestor tipuri de activități rămâne încă mic, deoarece nu sunt destule organizații ce promovează voluntariatul. Îmi place foarte mult ceea ce fac, e practic ceva de care nu mă pot despărți și simt o nevoie constantă de a căuta continuu oportunități de dezvoltare.”

 

Alina în cadrul unui proiect internațional
Alina în cadrul unui proiect internațional PC: Arhivă personală
Taguri: #vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente