Tinerii din Moldova vor studia în instituții de învățământ din Serbia

Serbia_Subotica_Humgary_border_northernmost
Foto: PC: paxgaea.com

Tinerii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să-și continue studiile universitare și postuniversitare în instituții de învățământ din Serbia.

În acest sens, Executivul a aprobat miercuri, 25 iunie curent, semnarea unui acord de cooperare între Guvernele Republicii Moldova și Republicii Serbia în domeniul învățământului.

Inițierea și semnarea acestui acord face parte dintr-un proiect al Ministerului Educației care prevede stabilirea unor relații de colaborare în domeniul educației cu șase țări din Sud Estul Europei: Serbia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru și Albania. Serbia este prima din cele șase țări cu care Republica Moldova va semna un acord de cooperare.

În temeiul acestui acord, părțile vor acorda burse pentru studii superioare şi postuniversitare, programe de mobilitate pentru cadrele didactice, cercetători şi funcționari publici din sectorul educațional. Numărul de burse/programe şi condițiile în care vor fi acordate acestea, vor fi stabilite anual.

De asemenea, documentul prevede colaborarea în vederea realizării obiectivilor Procesului de la Bologna, cooperarea dintre instituțiile ştiinţifice, precum şi mobilitatea academică, în baza unor proiecte de interes comun în domeniile educaţiei, ştiinţei şi inovării, lansate în cadrul Uniunii Europene, ONU, Consiliului Europei şi Consiliului de Cooperare Regională (RCC) pentru Europa de Sud – Est etc.

Acordul va fi semnat pentru o perioadă de cinci ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente