(vox) Ce facultate să alegi după absolvirea liceului? (Partea II)

333
Foto: Sfaturi de la studenți pentru absolvenții de licee PC: colaj #diez

Mai este puțin timp până când ușile universităților se vor deschide pentru absolvenții de liceu, care recent au susținut examenele de Bacalaureat. Urmează alegerea drumului care va duce spre cariera de vis. Echipa #diez îți aduce o nouă selecție de sfaturi de la studenții care deja au reușit să câștige puțin din experiența facultății pe care au ales-o.

După ce am aflat ce înseamnă să înveți la medicină, care sunt riscurile domeniului IT, de ce să alegi sau să eviți profesia de economist și cât este de importantă kinetoterapia în zilele noastre, este rândul studenților de la jurnalism, drept, relații internaționale, business și administrarea afacerii sau limbi străine să ne povestească din experiențele lor de a studia aceste domenii și recomandările pe care le au pentru viitorii studenți.

378380_10150438649828891_1600124370_n

Victoria Colesnic

Despre Jurnalism

„Dacă ați venit aici pentru a citi de pe prompter, ați greșit facultatea.”

Meseria de jurnalist este solicitantă, responsabilă, mereu atât de diferită și întotdeauna spectaculoasă. De jurnalist depinde ce informații vor fi livrate către public, ce felie de realitate vor gusta oamenii. Să fii student la jurnalism (cel puțin așa e la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași unde învăț acum) înseamnă să scrii și să rescrii zeci de texte, să dai titluri, să fugi după știri sau personaje.

Când am pășit pragul Universității Cuza, profesorii ne-au spus: „Dacă ați venit aici pentru a citi de pe prompter, ați greșit facultatea”. Exercițiul scrierii e cel la ordinea zilei, deoarece a fi jurnalist înseamnă a scrie, indiferent de canalul de comunicare.

Avantaje:

#1. E o meserie dinamică, neobosită, care te formează în diferite domenii, pentru că zilnic ai de-a face cu informații de diferită factură.
#2. Fiind jurnalist, întâlnești oameni deosebiți, vorbești cu ei, le spui povestea – e partea cea mai frumoasă a profesiei.
#3. În pixul tău sau mai nou, în degetele tale pe suprafața unui ecran touchscreen se află puterea de a schimba ceva, de a asigura respectarea unor drepturi, de a sancționa niște nereguli prin intermediul opiniei publice. Cazurile Watergate și Snowden vorbesc de la sine.

Dificultăți

#1. Nu ai un program de lucru. Nu poți fi jurnalist de la 8:00 la 17:00. Fie ești jurnalist, fie nu ești. Nici zile garantate de odihnă nu poți avea. Întotdeauna există șansa că va interveni un eveniment despre care va trebui să scrii.
#2. E o meserie ce implică multe dileme de ordin moral. Felul în care vei proceda depinde de formarea ta ca jurnalist, de idealurile ce ți-au fost implantate de profesori.
#3. Jurnalistul de astăzi trebuie să funcționeze asemeni unei mașinării multi-task. Din cauza crizei economice pe care o înfruntăm, jurnalistul trebuie deseori să-l poată înlocui pe operator sau pe tehnician, deci trebuie să știe să filmeze, să editeze și să-și aranjeze lumina. Era digitală îl impune pe jurnalist să știe să folosească diferite rețele de social media sau instrumente de design.

 

Alexandru Cazacu10013942_296141803868435_1931470785_n

Despre Relații Economice Internaționale

Învăț la filiera anglofonă a Facultății Relații Economice Internaționale, la Academia de Studii Economice. Astfel, toate obiectele sunt predate în limba engleză. Aș recomanda absolvenților să aleagă această facultate deoarece este unica facultate de la ASEM unde se pune accent nu numai pe însușirea domeniului economic, dar și pe însușirea limbilor străine.

E destul de populară, din păcate, opinia unor studenți precum că la REI, se învață „de toate și nimic”. De fapt, se învață în mare parte bazele domeniilor management, politologie, contabilitate, marketing, finanțe, statistică. Da, obiectele sunt destul de diverse. Dar avantajul în acest „dezavantaj” e în faptul că studenții pe parcursul studiilor pot descoperi domeniul, ei se simt încrezuți și ar dori sa înceapă o carieră sau să continue studiile la etapa de masterat. Iar studiile în limba engleza îi scutesc pe studenți de a susține examene gen TOEFL sau IELTS în cazul în care își doresc să își continue studiile la masterat în altă țară. Curriculum-ul nu este complicat, în opinia mea. Iar prezența la cursuri și faptul că ești activ se „premiază” la examen.

 

1098318_681113918583393_1799051661_nMihai Sochirca (Business și Administrarea Afacerii)

Despre experiența de a fi student

Odată ce am absolvit liceul și am susținut Bacalaureatul am avut parte de o lună și jumătate de libertate. Perioadă în care m-am simțit cu adevărat liber și în care mi-am re-evaluat valorile, obiectivele și viziunea pe lungă durată. Acest lucru l-am sesizat abia în perioada primelor teste de la universitate, când îmi aminteam de vacanță și încercam să-mi dau seama ce a făcut-o așa de specială.

Universitatea este un mediu complet nou, din această cauză sfătuiesc absolvenților să pună pe balanță toți factorii posibili în a lua decizia facultății, universității, și, de ce nu, a țării în care urmează să-și petreacă următorii ani din viața lor. Înainte ca să-și înceapă studiile, le recomand studenților să aibă scopurile bine definite pentru următorii trei ani, și să știe cu ce ei doresc să se ocupe când vor absolvi, și cum s-au schimbat în această perioadă.

„Anii petrecuți la universitate pot fi cei mai frumoși ani din viața studenților, sau pot fi o povară care le va aminti de anii de liceu.”

Un ultim sfat de-al meu este ca tinerii să nu regrete niciodată ceea ce au făcut în trecut, pentru că pot ajunge la un anumit moment și-și vor da seama că în loc să se fi gândit melancolic la cât de multe lucruri ar fi putut învăța dacă ar mai avea o șansă de a păși pe pragul școlar, și și-ar fi setat în schimb, niște scopuri de scurtă durată – ar fi ajuns cu siguranță, mai aproape de scopul pe care și l-au pus la început de drum.

 

 Irina Șeghera1045233_483287165087678_451450767_n

Despre Drept

„Sunt studentă la drept şi îmi place  mult acest domeniu, pentru că deşi e greu, e foarte interesant. Este extrem de important acel moment de sinceritate maximă pe care orice tânăr trebuie să-l aibă cu el însuși, în care să reuşească să descopere la ce este cu adevărat bun şi ce i-ar plăcea să facă în viitor.

Consider că, e fundamental în primul an să studiezi cât mai mult, practic să nu ieşi din bibliotecă, deoarece pui bazele studiilor tale şi chiar dacă nu înţelegi multe lucruri trebuie să fii perseverent şi să înveţi.

De ce drept?

Pentru că îţi oferă o varietate de domenii pe care poţi să le profesezi şi totodată, dreptul te poate duce oriunde, secretul e să-ţi dai seama ce îţi doreşti.

Este necesar ca studentul nu numai să înveţe, dar şi să se implice încă din timpul facultăţii în activităţii extra-curriculare (mobilitate, şcoli de vară, conferinţe, seminare, voluntariat ş.a)  pentru că este o experienţă unică care te dezvoltă, îţi formează noi abilităţii şi legi totodată și noi prietenii.

O experienţă nouă pentru mine, dar şi pentru viitorii studenţi de la drept este European Law Student’s Association, care a luat fiinţă în Republica Moldova în luna mai 2014 cu suportul colegilor de la Iaşi, prin 3 grupuri locale: ELSA Cahul, Chişinău şi Bălţi. ELSA este organizaţie condusă de şi pentru studenţii de la drept, care îţi propune o varietate de activităţi inedite şi interesante: conferinţe, legal research, şcoli de vară, moot court competition şi stagii prin intermediul STEP.  Absolvenţilor le urez mult succes la admitere!

 

Silvia Țurcanu10443653_4102421975656_7089618923280568297_n

Despre limbi străine

Eu știam deja din liceu că vreau să merg la limbi străine, deoarece din toate materiile, engleza era preferata mea. În general, cred că o persoană trebuie să cunoască măcar vreo două limbi străine, engleza fiind primordială. Am ales limbi străine și deoarece sunt mai multe domenii în care pot activa după facultate, am mai multe oportunități. După cum am menționat mai sus, știam că vreau la facultatea de limbi și literaturi străine, însă nu știam pe care să o aleg. Desigur una din ele este engleza și după o perioada de meditație am ales și germana. O consider o limba interesantă și foarte dificilă în același timp, de asta și am dorit această specialitate, pentru că nu este accesibilă și nu se învață foarte ușor. E drept că la început am vrut să las tot baltă fiindcă era foarte greu, era totul nou, însă după ceva timp am început să iubesc alegerea mea. Nimic bun în viață nu se obține ușor.

Taguri: #admitere#vox
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente