BAC 2014: Ce-i așteaptă în continuare pe absolvenții clasei a XII-a

4459516-mediafax-foto-bogdan-danescu
Foto: PC: Gândul.info

În perioada 3-20 iunie, 27.604 elevi au participat la sesiunea de bacalaureat 2014. Dintre aceștia 21.333 au fost candidați din sesiunea curentă și 6.271 au fost restanțieri din sesiunile anterioare.

Acum că s-a finisat susținerea probelor, următoarea etapă potrivit metodologiei și desfășurării sesiunii de examene 2014, este afișarea notelor în centrele de bacalaureat la 27 iunie.

Ca și în sesiunea din 2013, toți candidații vor avea posibilitatea să își vadă testele verificate după ce acestea vor fi scanate și plasate pe o pagină web. Pentru aceasta, ei trebuie să solicite în prealabil de la directorii de școli, un cod individual de acces. Codurile sunt confidențiale și vor fi transmise personal fiecărui elev. Testele vor fi accesibile online în perioada 27-28 iunie, pe pagina web www.bac.edu.md.

 

bac2013-730x3731

În această perioadă, pentru candidații care nu au acces la internet, instituțiile de învățământ vor pune la dispoziție săli de calculatoare pentru vizualizarea testelor de examen. Candidații vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a decide dacă vor face sau nu uz de dreptul de a contesta nota.

Dacă candidatul nu este de acord cu nota, acesta va semna o cerere către Preşedintele Centrului de Bacalaureat, iar acesta îi va prezenta elevului lucrarea. În cazul, în care candidatul decide să depună o cerere de contestaţie în scris, el va indica numerele de rând ale itemilor ce urmează să fie reverificați de către Comisia Republicană de Examinare a Contestaţiilor la disciplina respectivă.

J9Ay

Cererile pentru contestații vor fi primite şi înregistrate la Centrul de Bacalaureat, în decurs de 48 de ore din momentul afișării rezultatelor la avizierul Centrului de Bacalaureat, în limitele zilei de muncă (9:00 – 18:00).

Elevul care a susținut examenele de bacalaureat are dreptul doar o singură dată sa-şi vadă lucrarea în cele 48 de ore care se acordă pentru procedura respectivă.

Pentru a lua o notă de trecere (n.r. nota cinci), în sesiunea din acest an, candidații au trebuit să ofere răspunsuri corecte la minimum 30% din subiectele din test, față de 25% cât a fost la sesiunea de bacalaureat din 2013. Respectiv, cei care nu au luat note insuficiente în sesiunea de bază au dreptul să susţină, la cerere, repetat, probele de examen respective în sesiunea suplimentară, care se va desfășura în perioada 16-23 iulie curent. Aceşti candidaţi însă nu vor mai avea dreptul să conteste rezultatele din sesiunea suplimentară.

Candidaţii care vor susţine repetat unele probe ale examenului de bacalaureat în sesiunea suplimentară vor depune o cerere în scris la Centrul de Bacalaureat timp de 48 de ore de la afişarea rezultatelor contestaţiilor din sesiunea de bază.

Sesiunea suplimentară va fi organizată în conformitate cu metodologia aplicată în sesiunea de bază. Ministerul Educației va prezenta statisticile rezultatelor pe țară într-o conferință de presă care va avea loc pe data de 30 iunie.

Admiterea pentru Ciclul I şi Ciclul II se va desfășura în perioada 21 iulie – 31 august 2014. Astfel încât toți candidații, inclusiv și cei care au dat examenele de bacalaureat repetat, să aibă șanse egale când își depun documentele la universități.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente