(foto) Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău se află într-o stare deplorabilă

muzeu6
Foto: Gălețile în care picură apa

În perioada 9-15 iunie la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, studenții absolvenți de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), facultatea de Arte Plastice, și-au prezentat tezele de licență. Echipa #diez a fost să le vadă, însă din păcate, a observat și starea deplorabilă în care se află centrul expozițional.

Cineva a menționat că o parte din tavan e ca o femeie însărcinată în luna a noua, se așteaptă ca el să cadă (nască, analogie la femeia însărcinată).

 

muzeu1
Zonă din centru separată din cauza deteriorării podului

Din cauza că podul picură, unele din lucrări se umezesc și se deteriorează. Ceea ce li s-a întâmplat și câtorva studenți absolvenți de anul acesta.

 

muzeu14
Lucrări ale studenților pe jos

Tavanul cu probleme e în centrul sălii de expoziții, iar sub tavan sunt puse găleți în care să cadă apa, însă asta nu rezolvă problema, în multe părți ale sălii sunt băltoace mărișoare.

Potrivit Adevărul, crăpăturile din pod nu au nicio legătură cu  starea clădirii care datează din 1990, ci au fost provocate de oanexă construită de locatarul apartamentului de deasupra. Bărbatul şi-a făcut un balcon la etajul doi al blocului de pe bulevardul Şefan cel Mare încă din 1995. Încăperea se sprijină pe câţiva pari de fier, care au format cu anii, sub greutatea construcţiei, fisuri în acoperişul galeriei, şi a acoperit sistemul de scurgere.

 

Instalații de găleți sub pod
Instalații de găleți sub pod
Gălețile în care picură apa
Gălețile în care picură apa
Găurile din tavan
Găurile din tavan
Găuri în tavan
Găuri în tavan
Tavanul din Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”
Tavanul din Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”

E trist să vezi așa ceva când vizitezi un centru de artă, unde ar trebui să se promoveze tinerele talente.

 

Apă pe podea
Apă pe podea
Apă pe podea
Apă pe podea

Soluții?

Să se înceapă o campanie de colectare de fonduri pentru reparații sau conducerea centrului să caute resurse și să facă reparații.

 

Tavan
Tavan

Doamna de la intrare ne-au spus că fluxul de oameni este relativ mic, ceea ce face ca cei 5 lei plătiți la intrare să nu fie suficienți pentru ca să se poată investi în centru.

 

muzeu9
Sticlă crăpată
muzeu12
Tavanul în perspectivă
muzeu2
Apă prin colțuri
Vizitatori care se acomodează locului
Vizitatori care se acomodează locului
Programul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”
Programul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” 

Centrul expoziţional „Constantin Brâncuşi“ a fost inaugurat pe 15 august 1990. Galeria se află în subordinea Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, care este o asociaţie obştească, şi se întreţine din închirierea spaţiilor expoziţionale. Magazinul de haine de alături este, la fel, dat în arendă. Din vânzarea biletelor, centrul adună anual circa 15.000 de lei. Potrivit directorului Mihai Mungiu, veniturile acumulate sunt insuficiente pentru o reparaţie capitală a clădirii din centrul Chişinăului.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente