După 4 ani de la adoptare, Legea voluntariatului se aplică defectuos

LOGO_FV
Foto: PC: youthsoroca.md

Voluntarii din Moldova nu-şi primesc carnetele de voluntar, iar activitatea lor nu este certificată. Şi aceasta pentru că legislaţia în domeniu se aplică defectuos, chiar şi după 4 ani de la adoptare.

Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a organizat, luni, 9 iunie, audieri publice cu privire la implementarea Legii voluntariatului, transmite IPN.

Reprezentanţii societăţii civile, prezenţi la audieri, au remarcat că legislaţia nu stipulează clar care autorităţi sunt responsabile de implementarea legii. Vorbitorii au optat ca Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei să-şi asume această sarcină.

Printre priorităţile evidenţiate este constituirea unei comisii de certificare a coordonatorilor de voluntariat. Funcţia respectivă, de coordonator, ar trebui inclusă în nomenclatorul profesiilor, au sugerat cei prezenţi.

Viceministrul tineretului şi sportului, Sergiu Stanciu, a declarat că, din 2010 până acum, nu s-a făcut mare lucru pentru implementarea legislaţiei în domeniul voluntariatului. În această perioadă, s-a constatat lipsa unor experţi care ar efectua certificarea coordonatorilor de voluntariat. În 2014, urmează să fie editat Ghidul coordonatorului de voluntariat. De asemenea, după ce va fi creată o comisie de certificare a coordonatorilor, Ministerul Tineretului şi Sportului urmează să înceapă eliberarea carnetelor de voluntar, care au fost deja elaborate.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că experienţa de voluntariat este un privilegiu la acordarea locurilor bugetare în instituţiile de învăţământ superior şi la acordarea burselor. În acelaşi timp, studenţii care vor practica cel puţin 150 de ore de voluntariat vor primi 5 credite într-un an de învăţământ. Universitatea de Stat din Bălţi deja practică acordarea creditelor pentru voluntariat, având un contract de colaborare cu o organizaţie neguvernamentală care oferă certificate studenţilor voluntari pentru a li se acorda credite în baza acestora.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente