Peste 7.200 de copii urmează să fie înscrişi în clasa I în Chișinău

IMG_2390
Foto: Peste 7.200 de elevi urmează să fie înscrişi în clasa I

Peste 7200 de copii urmează să fie înscrişi în clasa I în anul de studii 2014-2015, în Capitală. Părinţii sunt sfătuiţi să depună cerere la cea mai apropiată şcoală de domiciliu, până la 31 august.

Nina Butucea, inspector coordonator în Secţia management preuniversitar al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS), a comunicat reporterului IPN că există cazuri în care părinții depun contestații, pentru că la instituția la care au depus cererea li s-a spus că nu mai sunt locuri. Dar procesul este cât se poate de transparent.

„Mai ales, părinții care știu că nu au viză de reşedinţă în Chişinău sau părinţii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, şi se simt discriminaţi, sunt sfătuiţi să depună din timp cererea de înscriere. Regimul de înscriere în instituţii este transparent şi nu sunt criterii de discriminare”, a spus Nina Butucea.

Tatiana Nagnibeda Tverdohleb, director DGETS, menţionează că un fapt îngrijorător este că mulţi copii pleacă peste hotare. „Peste 300 de elevi pleacă anual peste hotare. Desigur, ei pleacă împreună cu părinţii, dar acest lucru nu este îmbucurător”, spune Tatiana Nagnibeda Tverdohleb.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul elevilor din instituţiile de învăţământ primar şi secundar general este în scădere, înregistrând la începutul anului de studii 2013/14 – 353,2 mii de persoane. Numărul de elevi a scăzut atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, cu 19,9% şi, respectiv, 8% comparativ cu anul de studii 2009/10.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente