Un cocktail cultural și emoțional în perioada 6 – 10 iunie la BITEI 2014

14
Foto: Scenă din spectacolul “Cele 5 bandite” de Kawatake Mokuami. PC: tei.md

Festivalul Internațional BITEI 2014 e aproape de ultima sută de metri deja, lăsând în urmă spectacole de teatru, muzică și dans magnifice, păstrând însă reprezentații unice și pentru final, pe care trebuie neapărat să le vedeți.

În acest weekend și pentru începutul săptămânii viitoare BITEI vă propune un cocktail cultural și emoțional:

Vineri, 6 iunie

turcia-banner-webAstăzi aveți ocazia să vedeți un spectacol din Turcia (Teatrul de Stat din Adana), care a făcut istorie în timpul protestelor din Istanbul de vara trecută – OMUL, COPACUL, CÂINELE: un spectacol despre dominaţia omului asupra naturii şi rezistenţa naturii împotriva omenirii.

Actorul Devrim Evin este un nume cunoscut în Turcia, având roluri atât pe scenele de teatru, cât și în producții cinematografice. În timpul protestelor din vara 2013 din parcul Gezi împotriva defrișării acestuia – acțiuni care au dus ulterior la protestele masive din întreaga Turcie – Devrim își juca spectacolul, ca un manifest, în copacii pentru care militau activiștii ecologici, având un succes fulminat.

 

Sâmbătă, 7 iunie

varciorova2-150x150
Pentru această zi e programată “o jucărie”, așa cum își alintă regizorul Alexandru Dabija spectacolul VÂRCIOROVA. CARANTINĂ al Teatrului Bacovia din Bacău – o comedie cu mult haz, după scrierile lui Matei Millo și ale lui Vasile Alecsandri, adunând toate Chirițele acestora în gara de la Vârciorova.

 

Acest spectacol este, de fapt, o sumă de evenimente în cadrul BITEI. Întâi de toate, el deschide sectiunea “Nume notorii ale teatrului românesc”, consacrată anul acesta regizorului Alexandru Dabija, unul dintre cei mai de vază regizori ai scenei românești de astăzi. În al doilea rând – prezența unui alt nume greu din cultura românească actuală – Cătălin Ștefănescu, lui aparținându-i prelucrarea textului, “cu ajutorul substanțial al lui Doru Mareș”. Și în al treilea, dar deloc în ultimul, rând – spectacolul fiind “o prostie mare cu cântece răgușite și coruri zbierate”, versurile și muzica putea sa le semneze doar Ada MILEA.

 

Duminică, 8 iunie

camera albastraTeatrul Maria Filotti din Brăila vine cu spectacolul CAMERA ALBASTRĂ. Vă amintiți de Caruselul Erotic al Teatrului Eugene Ionesco? E după același text. Vă amintiți de Iubirea la proști? E același regizor. Deci, curiozitatea pentru acest spectacol e cu atât mai mare!

O cameră în care zece personaje, pe rând, se întâlnesc, discută, fac sex şi merg mai departe. Cam asta ne arată textul lui David Hare, regizat de Chris Nedeea. În primă instanţă, asta vedem pe scenă, dar putem uşor întrezări, în discursul fiecărui personaj, faptul că aceştia suferă. Indiferent de poziţia socială, statut sau bani, fiecare dintre ei încercă să îşi găsescă o persoană care să îi ofere, preţ de o clipă, o mică poartă prin care să poată evada din viaţa sa obişnuită. Fiecare dintre ei este la un moment dat asemănător nouă, fiecare dintre ei suferă la fel ca noi, iubeşte la fel ca noi.

*Spectacolul este interzis persoanelor sub 16 ani.

 

Luni, 9 iunie

dragos-pop-banner-allfunDragoș Pop este un nume cunoscut în România când vine vorba de stand-up comedy, fiind un veteran deja. Luni vine la Chișinău să distreze publicul de aici cu un… MOMENT POETIC.
„Când faci stand-up eşti mai liber; pentru mine a însemnat o eliberare, practic o formă de artă. Tu îți scrii textele, le exprimi, le dai expresivitate, în sensul că tu le expui. Tu ești întregul pachet și te definește. E foarte apropiat de natura ta, nu ești un personaj, ești tu care inviți lumea să privească de la fereastra ta. Asta e definiția mea pentru un comediant.”

 

Marti, 10 iunie

14249029451_6b385f17d2_zOSCAR ȘI TANTI ROZ a sensibilizat până la lacrimi publicul la fiecare reprezentație. Deși relatează povestea tristă a unui băiețel de doar 10 ani, bolnav de cancer în fază terminală, mesajul e optimist, plin de dragoste. Oscar, forțat să accepte un final mult prea grabit, ne dă niște lecții extrem de valoroase de pe patul de moarte, pe care noi, în graba cotidiană, le uităm sau le ignorăm.

Cumpărând un bilet la spectacol, contribuți automat la fondul Hospice Angelus pentru copiii bolnavi de cancer în fază avansată și terminală în cadrul campaniei Hope for Angels – Tune my June. De asemena, veți avea ocazia să faceți și donații pe loc, la spectacol, în cutia de donații sau cumpărând o mascotă de la reprezentații Hospice Angelus.

 

Miercuri, 11 iunie

in-ploaie-banner-allfun

 

Coreea de Sud este țara care încheie ciclul prezențelor exotice în ediția de acest an a Bienalei Teatrului Eugene Ionesco. Compania Culturala DOMO aduce spectacolul ÎN PLOAIE. Două femei destinate unor sorţi triste apar în ploaie, iar prin intermediul lor se desfăşoară numeroase incidente şi conflicte.

 

 

 

Toate spectacolele încep la ora 19:00 și au loc la Teatrul Eugene Ionesco.

Elevii, studenții, persoanele cu dizabilități și cele în etate beneficiază de reduceri.

Pentru mai multe detalii accesați pagina web a teatrului: www.tei.md sau sunați la casa de bilete: (022) 233.833 / 079.233.833

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente