(foto) În premieră la Chișinău a avut loc Festivalul Văcuțelor

collage
Foto: De 1 iunie, văcuțele multicolore au invadat Scuarul Catedralei

De 1 iunie, chiar de ziua copiilor, în centrul Chișinăului a fost organizat, pentru prima dată în Moldova, Festivalul Văcuțelor. În spatele Arcului de Triumf au fost pictate machetele, de mărime naturală, a 10 văcuțe. Echipelor de creație le-au luat câteva ore bune pentru a-și finaliza operele de artă.

Machetele de vaci, expuse în mărime reală, au fost pictate de către designeri, pictori, vedete şi oameni de creație renumiți, fiecare model fiind creat într-un stil unic. Astfel, organizatorii evenimentului au selectat 10 cele mai creative proiecte, printre care cele propuse de echipele: ARTICO, Casa Imago, Publicis Moldova, Klumea cu Nata Albot și Andrei Bologan, ziarul „Komsomolskaia Pravda” în Moldova, Școala de Arte „Stârcea”, colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”, White-Art Studio, Artinfinit.md și designerul Alina Smironova.

De la mic la mare, doritorii și-a făcut fotografii și au urmărit procesul de creație. Potrivit organizatorilor, machetele văcuțelor sunt confecționate din fibră de sticlă, rezistă în timp şi vor bucura ochii vizitatorilor o perioadă îndelungată. De asemenea, începând de astăzi, timp de o lună, văcuțele vor fi amplasate pe teritoriul adiacent din Scuarul Catedralei. Ulterior, acestea vor fi strămutate în diferite sectoare ale Capitalei.

Producătorul de lactate care a organizat evenimentul și-a dorit să atragă atenția industriei produselor lactate asupra faptului că în Moldova sunt cirezi de rasă, ferme moderne și produse lactate de calitate.

Ideea de „Paradă a vacilor” îi aparține sculptorului Beat Seeberger-Quin, care a organizat o astfel de expoziție pentru prima oară în Zürich în 1998. Văcuțele pestrițe s-au bucurat de un succes nemaipomenit printre locuitorii și oaspeții orașului elvețian. Văcuțele au produs un boom cultural fără precedent, transformând expoziția Cow Parade într-un eveniment anual de anvergură mondială.

#1. IMAGO cu proiectul „Drag de văcuță”

„Ilustrația este una ușoară, plastică și plină de dragoste. Aici am dorit să arătăm relația deosebită dintre copil și văcuță, dintre homo sapiens și animal, dintre omul civilizat și mama natură. Floarea de trifoi vrea să adauge atmosfera de câmp, miros de iarbă, iar bidonul de pe cealaltă parte a văcuței ne amintește de căldură laptelui proaspăt muls, cu spumă, numai bun de un dejun”.

IMG_5925

IMG_5924

IMG_5807

#2. KLUMEA

„Văcuța Klumea e un simbol frumos și nemuritor al celor mai scumpe lucruri din viața noastră. O broderie muncită cu drag, geamul casei de la țară și zâmbetul larg vor să împartă cât mai multă pace și iubire între oameni.”

IMG_5965

IMG_5955

IMG_5936

IMG_5825

#3. Designerul Alina Smirnova

„Florile redate reprezintă unul dintre motivele/elementele principale care se regăsesc pe ambalajul multor produse Căsuța Mea (n.r organizatorul evenimentului).”

IMG_5863

IMG_5861

#4. Ziarul „Komsomolskaia Pravda” în Moldova

În multe culturi vaca întruchipează fertilitatea, belșugul, bunăstarea. Ea este, de asemenea, personificarea Pământului. Pământul nostru este Moldova, țara în care ne-am născut și am crescut. Sunt câmpiile și lanurile noastre bogate, sunt minunatele noastre orașe, care nu se aseamănă unul cu altul, care au istorii atât de diverse, dar tot atât de interesante.”

IMG_5855

IMG_5950

#5. White ART

„În pictarea văcuțelor au luat parte elevi și prieteni ai studio-ului. Idea de a decora văcuța anume în acest stil a venit din folclorul moldovenesc. Am decis să recurgem la ornamente tradiționale moldovenești, în îmbinare cu stilul liber.”

IMG_5887

IMG_5797

IMG_5794

#6. Artinfinit.md

„Înghețata, brânzeturile glazurate, frișca – toate sunt produse din lapte pe care le primim de la văcuțe. Am hotărât să pictăm văcuța noastră în inimioare, dorind să ilustrăm dragostea noastră pentru produsele lactate și alte bunătăți pe care ea ni le oferă.”

IMG_5790

IMG_5788

#7. ARTICO

Conceptul decorării artistice a figurii „văcuța” urmărește mai multe scopuri precum promovarea tezaurului cultural al Moldovei, ilustrarea esteticului arhitectural al peisajului moldovenesc, elementelor decorative. Îmbinarea artistică a celor două jumătăți ale proiectului nu este întâmplătoare. Pe de o parte-noaptea, tema peisajului rustic de iarnă, în culori reci. Pe de altă parte – ziua, tema peisajului sătesc de vară, în culori calde. Sunt utilizate accente de factură: strugurii, soarele, ornamentul, fulgii, luna.

IMG_5838

IMG_5944

IMG_5941

#8. Școala de Arte „Alexei Stârcea”

„Vom reda peisajul decorativ de sat/țară. Imaginea Moldovei prin starea naturii, a coloritului prin gama de culori.

IMG_5951

IMG_5953

IMG_5954

#9. Colegiul de arte plastice „Alexandru Plămădeală”

„Echipa noastră conține puterea cunoștințelor în arte. Noi suntem cei ce preferăm să dezvoltăm cultura. Festivalul dat ne permite să ne expunem gândurile prin ornamentul național al văcuței ce simbolizează pacea. Acest lucru îl prezentăm prin gama de culori folosită, prezente în special: roșu, galben și albastru; cornițele în formă de făclie reprezintă speranța și memoria trecutului; îmbrăcămintea bogată cu flori înseamnă prosperitatea, viață și gingășie și însăși feminitatea văcuței.”

IMG_5946

IMG_5877

IMG_5853

IMG_5852

IMG_5848

#10. Publicis Moldova

„Facem un omagiu principalei balade a neamului nostru. Deghizăm văcuța noastră într-o mioară. Pentru a realiza acest lucru vom lipi de văcuța noastră 1.200 de bile de ping pong, în combinație cu bule din polipropilenă de calibru mare. Picioarele vor fi colorate în negru pentru a asigura un contrast grafic intens.

IMG_5934

IMG_5932

IMG_5930

IMG_5929

IMG_5927

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente