Mai mulți studenți medicinişti au devenit bursieri ai programului Erasmus Mundus

DSC_0808
Foto: PC: USMF

Un grup de studenţi, rezidenţi şi doctoranzi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” vor efectua stagii de până la 3 ani în universităţile şi instituţiile medicale din Europa. Candidaţii au fost selectaţi printr-un concurs public în cadrul programului Erasmus Mundus la care USMF este parteneră.

Vineri, 30 mai, bursierii au avut o întâlnire cu reprezentanţii Universităţii, Lilian Şaptefraţi, şef Secţie didactică, şi Viorica Macovei, şef Secţie programe de dezvoltare din cadrul Departamentului Relaţii Externe şi Integrare Europeană, care au informat mediciniştii despre specificul programelor de mobilitate, în special al celor pentru studenţi.

Lilian Şaptefraţi a menţionat că programele europene de studii sunt diferite de cele ale Universităţii noastre, iar multe dintre disciplinele ce se studiază la un anumit an la noi, nu coincid cu cele ale universităţilor din Europa. Drept rezultat, studentul nostru, fiind antrenat într-un program de mobilitate, devine restant la anumite disciplini, la revenire în ţară. Şeful secţiei a precizat că, în această situaţie, studenţii nu vor repeta anul, ci li se vor stabili un grafic şi orar individual de susţinere a diferenţelor, care ar putea ţine până în ultimul an de studii.

Viorica Macovei a specificat că bursierii Erasmus Mundus vor începe studiile din septembrie 2014, având ca limbă de comunicare şi instruire engleza sau franceza. Cei mai mulţi (2 studenţi şi 2 doctoranzi) vor merge în Toulose, Franţa, trei rezidenţi vor merge la Universitatea din Porto, Portugalia, iar altul la Universitatea din Malmo, Suedia.

Câștigători ai burselor în cadrul apelului din 2013 sunt:
1. Andrei Eșanu – University of Porto, Portugalia (2014-2016)
2. Igor Usturoi – University of Porto, Portugalia (2014-2015)
3. Maxim Vasian – University of Malmo, Suedia (2014-2015)
4. Victoria Botezatu – Universite Paul Sabatier, Franța (2014-2015)
5. Tatiana Pascaru – Universite Paul Sabatier, Franța (2014-2015)
6. Tatiana Sîrbu – University of Porto, Portugalia (2014-2015)
7. Tatiana Lupasco – Universite Paul Sabatier, Franța (2014-2017)
8. Andrei Timotin – Universite Paul Sabatier, Franța (2014-2017)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente