Republica Moldova va trece la televiziunea digitală terestră până în iunie 2015

b8
Foto: “Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră”. PC: mtic.gov.md

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a anunțat că în Republica Moldova tranziția la televiziunea digitală terestră se va face nu mai târziu de 17 iunie 2015.

Tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală reprezintă un angajament internațional asumat de țara noastră în cadrul Acordului de la Geneva din 2006, care presupune că toate țările semnatare vor trece de la televiziunea analogică la cea digitală terestră.

„Aspectele tehnice, normative şi de reglementare ale implementării Televiziunii Digitale Terestre. Prezentul şi perspectiva în Republica Moldova” – acesta a fost genericul mesei rotunde organizate astăzi de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC). Evenimentul face parte din agenda Zilelelor Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi este dedicat realizării “Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră”, aprobat recent de Guvern.

 

PC: mtic.gov.md
PC: mtic.gov.md

Dumitru Parfentiev, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, a argumentat aprobarea de cabinetul de miniștri a acestui proiect prin necesitatea stringentă a aplicării acestei tehnologii avansate în termenii asumați prin angajamentele internațional. Principalul avantaj al televiziunii digitale terestre este diminuarea esențială a decalajului dintre zona rurală și cea urbană privind accesul la serviciile de programe de televiziune şi alte servicii infocomunicaţionale. „Odată cu introducerea televiziunii digitale terestre, toţi cetăţenii ţării vor beneficia de o imagine mai clară cu sunet stereo. De asemenea, noua tehnologie va spori numărul canalelor de la 3-5 recepționate în prezent până la 30-45”, a mai explicat viceministrul.

Noua tehnologie va permite radiodifuzorilor existenţi prin includerea în multiplexele (reţelele de televiziune digitală) cu acoperire naţională sau regională să extindă semnificativ zona în care sunt recepţionate programele TV.

Totodată, procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră va asigura utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio şi va permite eliberarea unor sub-benzi de frecvenţe ce ulterior vor fi alocate pentru dezvoltarea comunicaţiilor electronice mobile în bandă largă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente