La Chișinău au fost lansat buletinul de identitate electronic

smart-card-reader (1)
Foto: PC: ebcs.ee

Ieri, 13 mai, în cadrul „Moldova ICT Summit 2014”, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a demonstrat, în premieră, posibilităţile oferite de buletinul de identitate electronic al cetăţeanului Republicii Moldova.

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a declarat că documentul conține semnătura digitală și asigură accesul la toate serviciile electronice. „Acest document este integrat cu soluţiile de e-guvernare, platformele MPass şi MSign şi permite întocmirea actelor juridice în format electronic, accesarea informaţiei din sistemele şi resursele informaţionale, procesarea serviciilor electronice publice şi private, efectuarea tranzacţiilor financiare. Pe viitor, acest document va asigura realizarea votului electronic în țara noastră”, a spus ministrul Pavel Filip.

Deţinătorii buletinului de identitate electronic au acces la servicii publice în baza semnăturii electronice. Printre acestea:
1. Acces la datele personale din Registrul de Stat al Populației, Registrul de Stat al unităților de Transport,
2. Comanda duplicatelor certificatelor de stare civilă;
3. Depunerea declaraţiilor fiscale, precum şi verificarea obligaţiunilor fiscale;
4. Raportarea despre contribuţiile asigurărilor medicale şi sociale obligatorii de stat;
5. Datele din registrul bunurilor imobile;
6. Depunerea cererilor de licenţiere a diferitor genuri de activitate.

Punerea în aplicare a buletinului de identitate electronic este o raliere la standardele europene de tehnologizare a societăţii şi permite identificarea şi autentificarea deţinătorului în resursele şi sistemele informaționale, inclusiv prin utilizarea semnăturii digitale la prestarea serviciilor electronice.

Pe parcursul anului 2014, Î.S. „CRIS „Registru” va elibera gratuit solicitanţilor de buletin de identitate electronic dispozitivul de citire (reader) – instrument care permite accesul la servicii electronice.

Costul confecționării acestui document în termen de 30 de zile este de 700 lei. Buletinul electronic este perfectat la solicitare, iar actualul act de identitate rămâne în circulație în paralel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente