John McCain îl compară pe Putin cu Hitler și avertizează că Rusia ar putea ocupa Transnistria

1398075714john_mccain
Foto: PC: cotidianul.ro

Senatorul republican american John McCain avertizează că Rusia ar putea ocupa regiunea separatistă moldoveană Transnistria, apreciind că argumentația utilizată de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru anexarea Peninsulei Crimeea este asemănătoare cu acțiunile lui Adolf Hitler.

„Administrația Barack Obama este total desprinsă de realitate; practic, nu face nimic”, a spus McCain într-un interviu acordat postului american PBS, denunţând refuzul Washingtonului de a oferi asistență militară Ucrainei, transmite Gândul.info.

„Este o prostie că încă nu ne-am dat seama ce urmărește Vladimir Putin. Administrația Barack Obama pune accent doar pe relansarea relațiilor cu Rusia”, a continuat McCain.

„Vladimir Putin calculează raportul costuri-beneficii. Dacă va intra în R. Moldova şi nu i se întâmplă nimic cu cei 1.400 de militari din Transnistria, Putin va fi încurajat să intervină şi în zona baltică. Dacă vor putea face asta fără să pățească nimic, o vor face”, a insistat McCain, apreciind că argumentația folosită de Putin pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea este “bizar de similară” cu justificările fostului cancelar nazist al Germaniei Adolf Hitler.

Marţi, John McCain a criticat reacția Administrației Barack Obama faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina, avertizând că există riscul răspândirii crizei ucrainene în Republica Moldova şi în țările baltice. Într-un interviu acordat MSNBC, McCain a denunțat atitudinea “ezitantă” a președintelui Barack Obama. „În opinia mea, președintele Obama nu apreciază importanța rolului de conducere al Statelor Unite pe plan global. Nu apreciază faptul că suntem o națiune excepțională”, a spus senatorul republican de Arizona. „Rolul de conducere nu înseamnă că americanii trebuie să lupte în toate războaiele, înseamnă asigurarea păcii prin exercitarea puterii, ajutarea popoarelor care luptă pentru libertate”, a continuat McCain, sugerând oferirea de armament poporului ucrainean, ajutarea Ucrainei în parcursul integrării europene şi oferirea de credite prin intermediul Fondului Monetar Internațional. „Problemele din Ucraina se răspândesc în ţările vecine, în Republica Moldova şi în statele baltice”, a atras atenţia McCain, descriind situaţia, după o vizită în regiune, ca fiind “incertă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente