Ministrul de Externe al Franței: Moldova va beneficia de o susținere financiară din partea UE

IMG_1539
Foto: Prim-ministrul Iurie Leancă și miniștrii Afacerilor Externe din Franța și Germania, Laurent Fabius și Frank-Walter Steinmeier, PC: gov.md

Declaraţiile au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe din Franța Laurent Fabius în cadrul conferinței de presă comune cu Prim-ministrul Iurie Leancă și ministrului Afacerilor Externe din Germania Frank-Walter Steinmeier.

„Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și urmează să-l semneze, până la sfârșitul lunii iunie. Acest Acord prevede crearea Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Progresele realizate în acest sens s-au făcut remarcate. Prin această vizită comună, cele mai importante ţări din punct de vedere economic ale Uniunii Europene, care sunt cea de-a patra și a cincea puteri economice ale Uniunii Europene, ne-am dorit prin această vizită să mărturisim susținerea pentru acest proiect și față de eforturile Moldovei în realizarea reformelor.

Considerăm că există oportunități majore care vor fi oferite Moldovei pe parcursul acestui an, în cadrul Parteneriatului Estic. Consider că grație eliminării vizelor de scurtă ședere, eveniment care se va produce săptămâna viitoare, cetățenii moldoveni vor putea profita de posibilitatea de a călători liber în Uniunea Europeană.

După semnarea și aplicarea Acordului, Moldova va beneficia de o susținere tehnică și financiară din partea Uniunii Europene, pentru aplicarea reformelor necesare. Scopul asocierii este de a susține efortul de modernizare al Republicii Moldova. Acordul de Liber Schimb va oferi Republicii Moldova un acces mai bun către piața europeană și va contribui la creșterea atractivității economice și a numărului de locuri de muncă la nivel local”, a spus Ministrul de Externe a Franței, Laurent Fabius.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier la rândul său a spus: ”Încurajăm toată munca depusă în privința reformelor  și vă încurajăm  să le continuați, mai ales în combaterea corupției. Am atins această temă în discuția noastră de astăzi și în acest sens aveți asigurată susținerea țărilor UE.

Ceea ce a menționat dl. Fabius în privința Acordului de Asociere că merge bine, vom încerca să înlăturăm ultimele obstacole în calea noastră pentru a putea semna în liniște acest acord, dar nu putem să evităm să discutăm despre Ucraina, pentru că urmărim cu multă neliniște ceea ce se întâmplă în Ucraina și dl. Fabius și eu avem și un al doilea mesaj astăzi – R. Moldova poate să aibă încredere în parteneriatul cu Europa și de aici pornesc și alte câteva mesaje – Parteneriatul nostru Estic nu este îndreptat contra cuiva, nu este îndreptat nici împotriva Ucrainei, nici a Moldovei sau a Georgiei.

Parteneriatul acesta înseamnă cooperare, nu înseamnă confruntare. Și această cooperare este în interesul tuturor participanților, al tuturor celor interesați și este în interesul nostru. Bineînțeles că ușa spre UE nu este închisă, dar Parteneriatul de Est, și asta le-am spus și partenerilor ruși, nu reprezintă o politică împotriva Rusiei.

Conflictul din Ucraina poate fi rezolvat doar prin diplomație și dialog, noi acum urmărim cu interes să se îndeplinească angajamentele luate în Acordul de la Geneva și am contactat reprezentanții de la OSCE trebuie să vedem cum putem să implementăm, cum putem să relansăm și să susținem Ucraina în acest sens, dar un lucru este sigur – vedem că în fiecare zi care trece sunt ocupate tot mai multe clădiri publice și acest lucru îngreunează, de fapt, tot mai mult rezolvarea conflictului.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente