Dumitru Trestian, Paula Chiriac și Gheorghe Buştiuc îți sugerează să te declari român

collage_voluntari.jpg
Foto: Voluntarii zilei: Dumitru Trestian, Paula Chiriac și Gheorghe Buştiuc. PC: colaj #diez

Astăzi vă prezentăm alți 3 voluntari care au găsit timp liber în afara orelor și au ieșit în stradă pentru a informa populația și a-i convinge să se declare români la recensământul din luna mai.

Voluntarul zilei” este o campanie inițiată de „Tinerii Moldovei”, în care zilnic este desemnat cel mai activ, sârguincios și curajos voluntar care informează conaționalii noștri în cadrul recensământului paralel „Vorbesc românește, sunt român!”

 

Paula ChiriacPaula Chiriac își face studiile la Liceul Teoretic „B.P. Hașdeu” din orașul Drochia, unde este elevă în clasa a XII-a. Fire activă, plină de energie și entuziasm, se implică în diferite proiecte și concursuri. În timpul liber îi place să citească, să asculte muzică de calitate și să călătorească.

Paula a aflat de campania pentru recensământ „Vorbesc românește, sunt român!” întâmplător, dar într-un timp scurt a reușit să adune o mână de oameni interesați de subiect și alături de ei a început să îi informeze pe locuitorii Drochiei despre dreptul lor la afirmarea identității. Voluntarii drochieni au reușit să distribuie pliante și să discute cu persoanele care încă nu-și cunosc adevărata identitate.

Paula are o mare dorință: să contribuie și ea în a face povestea Basarabiei una mai frumoasă, prin promovarea adevărului istoric.

 

Dumitru TrestianDumitru Trestian are 19 ani și studiază la Liceul Teoretic “Universul”. În prezent, se pregătește intensiv de BAC și ajută „Tinerii Moldovei”, pe cât îi permite timpul.

Pasiunea lui a fost mereu istoria, îi place să o studieze și să o creeze. Ne-a mărturisit că a apreciat mereu persoana lui A. I. Cuza, care, în viziunea sa, este și va rămâne cel mai mare unionist. Și-a dorit dintotdeauna ca poporul nostru să se trezească din somnul URSS, să apară conștiința națională, dragostea de patrie, de istoria autentică.

Conaționalilor săi le-ar dori mai multă dragoste față de ce-i adevărat și divin, față de neamul românesc.

Fiind o fire optimistă, crede că prin activitatea lui ca voluntar al „Tinerilor Moldovei” va contribui la atingerea idealului național.

 

Gheorghe Buştiuc are 18 ani și își face studiile la Liceul Teoretic din Măgdăceși. Deși are anul acesta BAC-ul, el găsește timp pe care să îl aloce și studiilor, și pasiunilor sale, fie că e vorba de filozofie, istorie, astronomie, cartografie sau de vitezomania pe care o consumă moderat cu ajutorul motocicletei. În plus, reușește să se implice și în acțiunile desfășurate de către „Tinerii Moldovei”, nu doar fizic, ci și prin intermediul blogului său.

Gica BustiucDrept modele în viață îi servesc umaniştii Thomas Paine, Nelson Mandela, Abraham Lincoln, Christopher Hitchens şi George Carlin. Există și persoane din contemporaneitate care îl inspiră – Neil deGrasse Tyson și Richard Dawkins fiind doar 2 dintre aceștia.

Despre felul în care vede situația actuală din Republica Moldova, Gică a spus: „Cunosc situaţia din Moldova. Oamenii sunt greşit informaţi şi nici nu şi-o doresc, cred că recensământul va fi un pas enorm spre cunoaşterea naţionalităţii în masă. Majoritatea cetăţenilor au o părere prea fastuoasă faţă de organele administrative şi de stat; faza că recensământul nu va conţine ca răspuns capitolul etnie „moldovan” şi ca limbă „moldovineascî” le va schimba părerile unora, sau cel puţin îi va pune pe gânduri, e şi ăsta un rezultat, când masa începe să se îndoiască, începe să gândească”.

Ca voluntar, Gică a reuşit să convingă mai multe persoane că, deși sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, sunt, totuși, etnici români, lucru care l-a bucurat enorm şi de care este mândru. Este foarte optimist în privința impactului pe care îl vor avea campaniile „Tinerilor Moldovei” în vederea evitării fraudării rezultatelor Recensământului din mai.

 

Dacă vrei să fii și tu voluntar pentru campania „Vorbesc românește, sunt român!”, înscrie-te aici sau citește acest articol pentru mai multe detalii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente