Anastasia și Dimitrie vor prezenta Americii invenția lor la Intel ISEF

collage
Foto: PC: colaj #diez

Anastasia Jeleznîi și Dimitrie Gînju dețin unul din cele trei proiecte câștigătoare ale Concursului Național de Știință și Inginerie pentru elevi „Mold-SEF – 2014”. Împreună cu colegii lor, vor reprezenta Republica Moldova la Los Angeles, la cea mai mare competiție școlară de proiecte științifice din lume.

Echipa #diez a vorbit cu Anastasia și Dimitrie și a aflat mai multe despre mica lor descoperire și ceea ce înseamnă pentru ei concursul la care participă.

Anastasia este în clasa a X-a la liceul cu profil real „Mihai Marinciuc”, iar Dimitrie este elev la liceul „Dante Alighieri”. Elevii ne spun că au început să dezvolte proiectul la care lucrează, acum doi ani, însă de concurs au auzit anul acesta pentru prima oară. Le este comod să colaboreze pentru că se cunosc de mult timp, întrucât trăiesc într-un cartier.

 

389659_253986544702183_1474718834_n
PC: Arhivă personală

Știința nu se face doar în laborator

Susținerea principală în cadrul elaborării proiectului a venit de la coordonatorul lor științific, Gheorghe Gînju. Dimitrie ne povestește că pasiunea pentru biologie este cea care l-a motivat să participe. Un alt motiv este faptul că proiectul reprezintă lucru practic. De multe ori se crede că știința se face în laborator, de aceea micii inventatori au vrut să arate lucrurile în practică, testându-le în viața reală.

Anastasia ne-a povestit despre proiect și am aflat astfel că tema acestuia este „Protecția biologică a viței de vie”.  „Fermierii obișnuiesc să folosească piatra vânătă pentru a stropi vița de vie. Piatra vânătă însă este constituită din cupru, un metal foarte greu, care afectează atât planta cât și mediul înconjurător. Noi aducem o nouă metodă care nu va cauza daune și în același timp va combate bolile fungice, înlocuind cuprul și astfel îmbunătățind creșterea plantelor. Credem că descoperirea noastră va avea o utilitate reală, întrucât vița de vie este o cultură importantă răspândită pe tot teritoriul țării.”

Cercetarea s-a desfășurat în două etape: laborator și teren. La laborator tinerii au fost susținuți de savanții de la Institutul de Microbiologie și Biotehnologie. La etapa de teren suportul tehnic a fost minim.

 

getImage
PC: Arhivă personală

Doi ani pentru trei experimente

Dimitrie ne precizează că la realizarea experimentului cel mai mare obstacol a fost timpul, pentru că au trebuit să aștepte ca plantele să crească în mod natural. Au fost necesari doi ani pentru realizarea a trei experimente pentru a fi siguri de corectitudinea observațiilor. Elevii ne spun că nu au dorit niciodată să renunțe chiar dacă au întâmpinat dificultăți: „Am fost entuziasmați de la începutul lucrului, entuziasm pe care l-am păstrat pe tot parcursul cercetării, iar când am obținut primele rezultate am fost și mai motivați să continuăm.”

 

1383337_422284614539041_487822194_n
PC: Arhivă personală

„Chiar și un efort mic poate aduce rezultate mari”

La moment, tinerii își concentrează toate forțele spre participarea la concursul internațional, dorindu-și să dezvolte proiectul cât mai mult. „Cu toate că vor fi participanți din întreaga lume și sunt echipe foarte puternice, noi suntem optimiști. Avem toată susținerea din partea familiei și prietenilor care ne-au primit vestea cu inimile deschise”, ne spune Anastasia.

 

getImage (1)
PC: Arhivă personală

„Noi dorim ca descoperirea noastră să fie folositoare tot mai multor oameni, iar în urma experienței din America vrem să venim și cu ceva de acolo, să vedem ce fac oamenii și în celălalt capăt de lume.”

Despre viitor, Anastasia a spus că nu este hotărâtă în privința carierei, pe când Dimitrie este sigur că va alege medicina, datorită tradiției de familie, în mare parte.

Anastasia a îndemnat la final tinerii să se implice în proiectele de care sunt interesați: „Tinerii trebuie să încerce să participe pentru că și un efort mic poate avea rezultate mari.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente