Masa de Paști: Ce mâncăm și de ce ne ferim

masa_de_paste-1440×900
Foto: PC: cronicavj.ro

Toate bucatele de Paști sunt adevărate bombe calorice şi îți pot face rău dacă sunt consumate irațional, mai ales de cei care au ţinut post şi au mâncat puţin în ultima perioadă.

Indiferent de alimentele preferate, e bine că cel puțin două treimi din alimentele care se regăsesc în farfuria noastră să fie reprezentate de legume și verdețuri, care prin bogăția lor în fibre, facilitează digestia îmbunătățesc tranzitul intestinal și atenuează parțial aciditatea indusă de alimentele tradiționale”, relevă Elle.ro

Oul este un aliment complet ce conține proteine de înaltă calitate, bogat în elemente nutritive și vitamine, având un conținut caloric mic (aproximativ 75 de calorii). El însă este benefic doar dacă este consumat în cantități rezonabile, respectiv aproximativ două ouă în ziua de Paște. Cei care au probleme cu colesterolul pot mânca doar albușul de ou (maxim trei albușuri de ou pe zi). Este bine să se evite consumarea ouălor umplute, deoarece sunt alimente hipercalorice și greu de digerat, ce pot cauza, pe lângă kilograme în plus, și indigestii.

PC: inspiritoo.com
PC: inspiritoo.com

Carnea de miel reprezintă o importantă sursă de fier, potasiu și vitamine: B1, B2, B6, B9, Biotină, B5, B12. În plus, conține colină, o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor grași, deosebit de importantă pentru un metabolism sănătos.

Carnea de miel intră în categoria carne roșie și de aceea, nutriționiștii recomandă consumul cu măsură, mai ales de către persoanele care au probleme de sănătate (trigliceride crescute, dislipidemii, hipertensiune arterială, probleme renale). În cazul acestor probleme de sănătate, se poate consuma carne de curcan, vițel sau pește, în locul tradiționalului miel de Paști.

Dacă mielul e gătit la cuptor, garnitură trebuie să fie reprezentată de legume (spanac, broccoli, sparanghel) sau salate verzi, în nici un caz de mămăligă, pâine, orez, garnituri care îngreunează digestia și măresc aportul caloric al mesei respective.

O formă ideală de a consumă carnea de miel este în asociere cu verdețuri, așa cum este cazul drobului sau stufatului. O felie de 50 g de drob poate reprezenta un aperitiv cu conținut caloric redus (aproximativ 100 de calorii). Iar dacă are în compoziție mult pătrunjel, mărar sau ceapă verde, poate constitui un fel de mâncare ușor de digerat.

 

Sărbători fericite !
Sărbători fericite!
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente