Ouăle roșii de Paști – tradiție cu semnificații

20375
Foto: PC: turnulsfatului.ro

Nu putem vorbi despre tradițiile de Paști fără a menționa bineînțeles ouăle vopsite, care de obicei pot fi roșii dar pot și ilustra anumite ornamente speciale care au semnificații aparte.

Simbolistica ouălor de Paști trebuie căutată înainte de nașterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu doua mii de ani înainte de Hristos.

Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouăle de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a încercat să îi înduplece pe iudei, ducându-le un coş cu ouă. Dar aceştia au început să îl chinuie şi mai tare pe Iisus. Plângând, Maria a pus coşul la picioarele lui Hristos. Când acestea s-au înroşit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui, El i-a spus Mariei: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”.

Culoarea roșie cu care le vopsesc creștinii la Paști, reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar și sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

Obiceiuri populare

Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității și se face după reguli precise: persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă „Hristos a înviat”, la care se răspunde „Adevarat a înviat”.

Unul din cele mai vechi dar și cele mai răspândite obiceiuri legate de ouăle de Paști este spălarea feței în dimineața de Paști cu apă în care a fost pus un ou roșu. După consumarea ouălor, cojile roșii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel că pământul va da rod bun.

În prezent cromatica ouălor de Paști a variat, la fel și ornamentica care poate cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe şi religioase. Iată câteva simboluri şi semnificaţii utilizate:

  • – linia dreaptă verticală – viaţa ;
  • – linia dreaptă orizontală – moartea ;
  • – linia dublă dreaptă – eternitatea ;
  • – linia cu dreptunghiuri – gândirea şi cunoaşterea ;
  • – linia uşor ondulată – apa, purificarea ;
  • – spirala – timpul, eternitatea ;
  • – dubla spirală – legătura dintre viaţă şi moarte.

Surse: Creștin Ortodox, Libertatea

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente