Iepurașul de Paști are o legendă de peste 600 de ani

<Digimax i6 PMP, Samsung #11 PMP>
Foto: PC: wikimedia.org

Unul dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite imagini pascale, iepuraşul, are în spate o întreagă simbolistică ce ne duce până în vremuri mitice. Află de ce anume iepurașul este cel care ne aduce cadouri de Paști?

În arta medievală creştină, animalul avea o semnificaţie aparte. Se credea de mult că acesta este hermafrodit, ceea ce a condus la conexiunea cu Fecioara Maria datorită credinţei în reproducerea sa fără pierderea virginităţii. Potrivit Historia, iepurii figurează în manuscrise şi în reprezentările nordice ale Fecioarei cu pruncul.

Primele legende ale iepuraşului care face daruri datează din secolul al XV-lea. Prin 1680 se şi publică o poveste despre iepurele care ascunde darurile pascale într-o grădină. Aceste legende au fost exportate cu succes în SUA datorită imigranţilor germani care au colonizat Pennsylvania, contaminate curând de imagini care ilustrează cuiburi în care apar iepuraşi şi ou colorate.

PC: historia.ro
PC: historia.ro

Iepurele este și un vechi simbol al fertilităţii, prezent în toate mitologiile. Sălbatic sau de casă, se leagă de divinitatea Pământului-Mamă, de ideea de regenerare şi înnoire neîntreruptă a vieţii. Iepuraşul de Paşti nu este o invenţie modernă, ci un vechi simbol lunar. Luna apare  uneori în forma unui iepure. În Europa, Asia sau Africa petele de pe lună reprezintă iepuri.

Însoţind luna, el împarte cu aceasta latura tainică a realităţii pe care, domesticit, o oferă şi oamenilor devenind un soi de intermediar. În acest sens s-ar putea apropia şi de simbolistica ce îl însoţeşte pe Iisus, iar natura sa blândă ne duce cu gândul la mielul creştin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente