O ploaie de stele este așteptată pe data de 23 aprilie

5580723
Foto: PC: riga-luna.ucoz.ru

Astronomii şi amatorii vor putea admira în următoarele nopţi de primăvară curentul de meteori Lyridele.

Potrivit reprezentanților Planetariului din Moscova, fenomenul va putea fi observat cel mai bine în miez de noapte sau spre dimineață în partea de est, până pe data de 26 aprilie, transmite VoceaRusiei.

O ploaie luminoasă de stele este așteptată în noaptea de 23 aprilie, când în apropiere de constelația Lyra vor putea fi observați între 20 și 100 de meteori pe oră.

Lyridele pot fi cel mai bine urmărite din emisfera nordică. Pentru a vedea ploaia de meteori nu este nevoie de un telescop sau binoclu. Ea poate fi observată cu ochiul liber. Lyridele încep ca ”pete” mici de praf care lovesc atmosfera Pământului cu o viteză de 176,400 km/h,se vaporizează de la frecarea cu aerul şi lasă în urmă o dâră de lumină. Aceşti meteori par să vină din constelaţia Lyra, în apropiere de steaua Vega.

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente