Transnistria cere Rusiei recunoașterea regiunii. Guvernul Moldovei reacționează

collage
Foto: Clădirea Guvernului Moldovei și clădirea Sovietului Suprem din Tiraspol, PC: rferl.com, timpul.md

Guvernului Republicii Moldova a reacționat la cererea Sovietului Suprem a regiunii transnistrene către Federaţia Rusă, pe tema inițierii procesului de recunoaștere a independenței.

Astăzi, Sovietul Suprem al regiunii transnistrene a aprobat o adresare către autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse privind recunoaşterea regiunii în calitate de stat independent cu încorporarea ulterioară a acesteia în componenţa Federaţiei Ruse.

Solicitarea se bazează pe rezultatele plebiscitului din 2006 din regiunea separatistă, în cadrul căruia 97,2% din populație ar fi votat pentru independența regiunii și încorporarea ulterioară în cadrul Federației Ruse.

În cerere se statutează că procedura a corespuns tuturor normelor de drept recunoscute, în special corespunde normei de drept a unui popor la autodeterminare, care este un drept esențial în politica unui stat și trebuie respectat de toată comunitatea mondială, informează Tiras.ru.

Guvernul Moldovei a venit cu un răspuns la această cerere sugerând că ea nu este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova. Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul “5+2”.

Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune.  Astfel, acest demers al așa-zisului “soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă, informează serviciul de presă a Guvernului.

„Cheamăm partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În mod special, facem un apel către partenerii noștri din Federația Rusă să vină cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional”, transmite Guvernul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente