(foto) Ex-Președinții din Europa au avut un dialog politic cu tinerii din Republica Moldova

IMG_0300
Foto: Ex-Președinții cred în succesul Republicii Moldova în ceea ce privește integrarea în UE

În cadrul Universității de Stat din Moldova la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice, a avut loc o întrevedere dintre tinerii moldoveni și trei ex-Președinți din Polonia, Albania și Serbia.

Oficialii au discutat și analizat împreună cu tinerii veniți la eveniment despre importanța integrării europene atât pentru țara noastră cât și pentru țările din care fac parte.

Toți demnitarii de stat au susținut discursuri de încurajare în acest sens.

Ex-Președintele polonez, Aleksander KWASNIEWSKI a afirmat că în contextul evenimentelor din Ucraina, Moldova ar trebui să decidă deja calea pe care vrea să o parcurgă: fie integrarea în UE sau Uniunea Vamală, însă acest fapt nu va putea fi realizat fără sprijinul și implicarea tinerilor. El a îndemnat tinerii să fie pregătiți pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în curând, deoarece acestea vor arăta care va fi direcția spre care merge Republica Moldova. De asemenea, acesta a sugerat că fiecare dintre noi să se gândească la ceea ce facem noi pentru țară și nu țara pentru noi, pentru că nu este destul ca doar cei de la putere să vrea integrarea europeană, ci și societatea acestui stat.

„Polonia nu mai este acea din 25 de ani în urmă. Acum această țară este una mai democrată, cu o economie mult mai bună, un stat foarte bine organizat. Dacă ar fi să comparăm cum arăta Polonia cu 25 de ani în urmă și Ucraina, spre exemplu, la începutul tranziției situația din statului polonez era similară cu cea a Ucrainei de acum. Suntem un exemplu foarte bun a faptului că integrarea în UE are sens”, a declarat Aleksander KWASNIEWSKI.

Ex-Președintele Serbiei, Boris TADIC, a spus că Moldova are foarte multe similitudini cu statul sârb în ceea ce privește aspectul socio-politic. Acesta a precizat că pentru a activa corect în domeniul politicii, nu trebuie să implici în acest proces interesele personale. „Politica este o vocație și o profesie. Trebuie mai întâi să te uiți împrejur la societatea din care faci parte și să încerci să faci tot posibilul pentru ea și să nu-ți aperi interesele personale”, a explicat domnul Boris TADIC. El a mai menționat că nu vede o altă cale de succes a Republicii Moldova, decât prin integrarea în Uniunea Europeană.

Iar cel de-al treilea demnitar politic, Rexhep MEIDANI, ex-Președinte al Albaniei, a consemnat faptul că în Republica Moldova nu există un acord comun atât al societății civile cât și a celei politice. „Pe de o parte avem partidele politice de la guvernare care au opinii diferite în ceea ce privește integrarea în EU, pe de altă parte este societatea care e la fel scindată la acest capitol. Încercați mai întâi să clarificați integrarea în UE prin intermediul societății, dacă poporul va dori integrare, atunci guvernul nu va mai avea de ales”, a elucidat Rexhep MEIDANI.

Toți ex-Președinții le-au dorit multă răbdare și încredere tinerilor din Republica Moldova, pentru că ceea ce se întâmplă acum în istoria statului, va reprezenta cursul viitorului țării noastre.

Acest dialog politic este organizat de Fundația Est-Europeană, împreună cu partenerii săi, European Partnership for Democracy din Belgia și Club de Madrid din Spania, în cadrul proiectului „INSPIRED” – Programul Integrat de Suport pentru Reforme Inclusive și Dialog Democratic, susținut de Uniunea Europeană.

IMG_0293

IMG_0295

IMG_0296

IMG_0297


IMG_0303

IMG_0304

IMG_0307

IMG_0310

IMG_0311

IMG_0316

IMG_0318

IMG_0319

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente