Ce fel de cărți cumpără chișinăuienii de la buchiniști

oleg7
Foto: Oleg Filatov ne povestește despre preferințele chișinăuienilor în materie de cărți

Oleg Filatov Victorovici, născut pe 2 martie 1986, lucrează ca buchinist mai bine de 10 ani. Acesta citește mult, știe unde să găsească cărți bune, de asemenea știe și gusturile chișinăuienilor în materie de citit.

Oleg restaurează cărți, cumpără cărți pentru sine dar și vinde cărți. Într-un interviu, Oleg ne-a spus care sunt adevărurile din lumea buchiniștilor de azi.

#diez1: Ce înseamnă să fii un buchinist în Chișinău?

Fiind buchinist trebuie să citești mult, ca să știi ce să propui clienților.

Eu vând doar cărți care deja au fost cumpărate o dată. Nu vând cărți noi-nouțe, deși pot arăta așa. Unele cărți au fost citite o dată, sau niciodată sau de sute de ori. Uneori le cumpăr cu un preț și le revând cu altul. Alteori persoanele îmi aduc cărți în vânzare și când se vinde, iau un procent din acestea.

Oleg și un material publicitar vechi
Oleg și un material publicitar vechi

De exemplu, vine o persoană și spune: „Am citit cartea asta și nu prea mi-a fost interesantă, am dat pe ea 100 lei, și aș vrea vreo 30”, atunci îi dau 30 lei. Apoi dacă costă în magazine 200 lei, o vând cu 50-60 lei.

Pentru ca totul să fie legal, lucrez la un magazin de anticariat, astfel persoanele obțin bon de casă.

#diez2: Cum se apreciază cărțile pentru o carte?

De obicei din inerție dacă nu știi nimic despre carte, dacă știi perioada, știi tirajul, știi și esența atunci e mai ușor.

În magazine cărțile sunt foarte scumpe și de o calitate foarte proastă. Dacă acea carte a fost editată anterior, cel mai convenabil e să o cumperi de la buchiniști dacă nu, atunci merită banii investiți în librărie.

Până la revoluție, sau contemporane, în timpul perioadei ruse nu au fost editate, cărțile autorilor interziși.

Când văd o copertă proastă, o hârtie de ziar, nu prea vreau să plătesc un preț mare pentru o carte.

Cărțile din timpul sovietic sunt mai bine editate decât cele contemporane. Coperțile și ilustrațiile sunt mai bune și costă mult mai puțin. Spre exemplu, o ediție completă a lui Marquez în rusă ar costa vreo 25 lei. În 50-70 lei. O filosofie bună costă 60-70 lei, în magazine 200 lei.

Autori din timpul sovietic sunt foarte ieftiniți, deoarece cărților lor au fost editate în tiraje enorme.

Cărți vechi, cărți restaurate
Cărți vechi, cărți restaurate

#diez3: Când citesc chișinăuienii și cine din ei citește?

Sunt perioada când sunt mulți clienți, sunt perioade când nu sunt deloc clienți.

Oamenii citesc mai mult primăvara și toamna. Vara și iarna sunt sezoane moarte. Vara deoarece toți sunt plecați, iar iarna este frig și stau acasă.

De asemenea e mereu ciudat să aud că tinerii nu citesc. Deși se citește mai puțin ca mai înainte, moda de a citi revine. Astfel clienții mei sunt între 19 și 28 ani, apoi după 40. Probabil între 29 și 40, persoanele sunt ocupate cu familia și nu au când să citească.

#diez4: Ce preferă oamenii să citească?

Se vând foarte bine cărțile de izoterică, istorie, cărțile pentru copii și clasică. Detectivele nu se vând, lucru ce mă bucură.

Dintre autori cei mai întrebați sunt Marquez, Lorca, Sarmago, Hemingway. Dostoievski, Cehov, Soljenițin.

Cărți în română nu prea se nimeresc în vânzare. Din autorii din Moldova, se cumpără Ion Druță, Spiridon Vangheli și Leonida Lari. Leonida poate că a fost un pic stranie însă are povești foarte bune.

#diez5: Cam cât sunt gata cititorii să plătească pentru o carte?

Prețurile cărților variază de la cărți de 1 leu până la cărți de câteva sute, însă în mediu cititorii sunt cel mai dispuși să plătească între 10 – 35 lei.

#diez6: Tu ca buchinist, ce părere ai de E-books sau Audio Books?

Kindle-urile sunt niște lucruri superbe, deși încă nu am unul, dar nu suport cărțile la calculator. Sunt foarte incomode.

De asemenea sunt unele cărți care nu le-am citit niciodată dar le-am auzit de câteva ori. Partea proastă oricum a timpurilor noastre e că nu prea lasă nimic în urmă, adică, cărțile în format electronic există, însă nu prea există, în caz că ceva se întâmplă, nu mai ai nici o carte.

Poți citi liniștit o carte editată acum o sută de ani, acum două sute de ani. Dar cărțile pe internet, e-books, pe CD, dacă nu ai un device, atunci îți este imposibil să le citești. Așa spunea Umberto Eco într-o discuție, de ce nu va dispărea cititul.

Oamenii au scris, și revin la scris.

Nu prea am auzit de campaniile care promovează cititul, da le consider importante și foarte necesare.

#diez7: Ce ai recomanda cititorilor #diez să citească?

Recomand Milan Kundera, în special Nemurirea. Când îl citești ai senzația precum stă un domn cu o cafea și o țigară și încetișor îți povestește. Deasemenea Gabriel Garcia Marquez cu Generalul în labirintul său. În timpul lecturii ați putea avea mai multe revelații.

#diez: Mulțumim mult, Oleg.

Oleg Filatov
Oleg Filatov
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente