(video) De ce noua campanie Veet a stârnit atâtea controverse?

veet-final-hed-2014
Foto: PC: adweek.com

„Don’t risk dudeness” este noua campanie de la Veet, compania care oferă produse cosmetice de epilare. Aceasta a stârnit un val de nedumeriri, care într-un final s-a terminat cu excluderea materialelor video de pe pagina oficială. Iată ce cred experții noștri despre aceste controverse.

Ultima campanie reclamează un nou produs de epilare de la Veet: bandă nouă de ceară. La începutul săptămânii câteva videouri au umplut rețelele de socializare în care o femeie se transformă într-un moment cu un bărbat cu păr pe picioare sau subraț. Nu a întârziat să apară și feedback-ul de la utilizatori. Iată materialele video, care miercuri, au fost șterse de pe pagina oficială Veet de YouTube:

#1 Dimineața

#2 Taxi

#3 Salon

Ieri pe pagina oficială de Facebook Veet a apărut următorul mesaj, în care aceștia anunță că au șters materialele video și îți cer scuze pentru cei care au fost ofensați:

PC: Veet/Facebook
PC: Veet/Facebook

#diez a discutat despre subiect cu Irina Kaiser, marketing manager de la reclame.md și Artiom Zavadovschi, activist pentru drepturile LGBT. Iată ce cred aceștia despre noua campanie Veet și motivul pentru care aceștia au șters videourile.

Irina Kaiser și Artiom Zavadovschi. Colaj #diez
Irina Kaiser și Artiom Zavadovschi. Colaj #diez

Irina Kaiser: ”Cu siguranță, e o campanie îndrăzneață și în unele țări ar putea fi văzută ca una provocatoare sau sexistă. Însă, ideea e creativă și amuzantă. Femeia înlocuită cu bărbatul este o hiperbolă reușită, ce vine să accentueze problema. Referitor la slogan, posibil că unul mai subtil ar fi schimbat precepția negativă. În orice caz, seria de spoturi a devenit virală și comentată intens. Deja rămâne să aflăm dacă au crescut vânzările sau nu. De ce crezi că Veet s-a grăbit să șteargă spoturile? După părerea mea, în unele țări se exagerează cu legile antidiscriminare. În artă se permite mai mult, mai ales că spoturile sunt ca o glumă. Nu sunt de acord că au șters spoturile. Posibil că au făcut-o din cauza că pot fi dați în judecată. Dar asta e, dacă au fost curajoși să lanseze o astfel de campanie, atunci să fie buni și să o continue. Deși depinde de scopul lor: poate au dorit să creeze buzz?”

Artiom Zavadovschi: ”Aceste spoturi sunt profund sexiste și transfobe. Ele dăunează, în primul rând, femeilor, pentru că creează sau, mai bine zis, perpetuează atitudinea negativă față de fiziologia firească a acestora. Mesajul, pe care îl transmite este unul simplu: dacă tu, fiind femeie, ai păr pe corpul tău și nu faci nimic cu el, de fapt, ești un bărbat. De parcă doar părul coroporal ne definește pe noi toți. Campanii de acest gen creează un standard al frumuseții artificial, îl promovează în mod insistent și chiar agresiv. Ele ne vizează pe noi toți și toate, în măsură mai mare pe femeii, evident, și aceasta este foarte trist. De ce crezi că Veet s-a grăbit să șteargă spoturile? Se pare că Veet a înțeles că au dat-o în bară după ce a primit un val de critici dure. Declarația oficială a companiei Veet publicată pe Facebook, mi se pare una lipsită de sinceritate.”

Prima campania în istorie care încuraja femeile să se epileze a apărut în 1915 și a fost inițiată de Harper’s Bazaar. Pe una din pagini apărea un model tânăr cu subrațele expuse. Voi ce părere aveți despre noua campanie Veet?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente