Ministrul Educaţiei şi preşedintele sindicatului angajaţilor din învăţământ despre revendicările profesorilor

pgi_139694301797-1
Foto: PC: Jurnal.md

Profesorii ar putea bloca procesul de studii dacă nu le vor fi majorate salariile cu 50 la sută, iar autoritățile susțin că nu dispun de surse pentru a le satisface în întregime revendicările.

Declaraţiile au fost lansate de către Dumitru Ivanov, preşedintele sindicatului angajaţilor din învăţământ, şi Maia Sandu, ministrul educaţiei, în cadrul emisiunii „Politica” a postului de televiziune TV-7, transmite IPN.

Dumitru Ivanov a precizat că încă în octombrie 2013 s-a adresat la Guvern referitor la majorarea salariilor pentru profesori, însă cadrele didactice au fost neglijate de autorităţi. „Este imposibil să supravieţuieşti cu un salariu de 2200-2500 de lei, de aceea profesorii nu se vor mulţumi, dacă salariile le vor fi majorate cu câteva procente, după cum intenţionează Guvernul”, şi-a argumentat poziţia Ivanov.

Maia Sandu a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că îi susţine pe profesori, dar nu există resurse pentru a le satisface pe deplin revendicările. „Există procesul bugetar şi nu putem schimba lucrurile acum. Este prevăzută o majorare a salariilor pentru profesori începând cu luna septembrie a acestui an. Dar nu există resurse pentru a majora cu 50 la sută salariile celor aproape 120 de mii de profesori”, a spus Ministrul Educaţiei.

Dumitru Ivanov alansat critici dure asupra curriculei şi programelor şcolare. „Odată ajunşi la şcoală, copiilor li se fură copilăria. Programele sunt supraîncărcate, încât elevii sunt nevoiţi să buchisească de dimineaţă până seara. Aceasta se răsfrânge negativ asupra sănătăţii copiilor, care în cele din urmă ajung să urască şcoala”, a mai adăugat sindicalistul.

În replică, Maia Sandu a declatat că reformele demarate în sistemul educaţional prevăd şi simplificarea curriculei, iar pedagogii urmează să-şi concentreze atenţia asupra calităţii actului educaţional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente