Moldova pe locul doi după indicele libertății presei în spațiul Parteneriatului Estic

emfw_logo_final_color(3)_0
Foto: A fost lansat Peisajul Mediatic pe anul 2013 în țările Parteneriatului Estic

Republica Moldova, alături de Georgia, ocupă poziția de lider la capitolul libertății presei, conform Peisajului Mediatic pe anul 2013 în țările Parteneriatului Estic.

Conform Peisajului Mediatic pe anul 2013, dintre țările Parteneriatului Estic Moldova a acumulat un scor de 1271 puncte în ceea ce privește libertatea presei, clasându-se pe locul doi, la mică distanță de Georgia, fiind urmată de Armenia și Ucraina.

Monitorizarea Libertății Presei, a revelat că presa din Republica Moldova este parțial liberă, cu anumite progrese în domeniul legislativ, dar și limite din punctul de vedere al activității jurnalistice. Potrivit specialiștilor în domeniu, deși Moldova ocupă o poziție de lider în clasament, totuși dinamica de creștere și dezvoltare a presei nu este într-o ascensiune notabilă.

Cu toate acestea, specialiștii au remarcat o creștere vizibilă a jurnalismului online, acesta căpătând o notorietate apreciabilă în rândul publicului. Dacă în 2009, presa online se situa pe locul 4 după preferințele publicului, în ultimii ani, aceasta a ajuns pe locul 2, fiind preferată pentru diversitatea informațiilor difuzate: text, audio, video, infografic. A crescut vizibil și numărul bloggerilor și influența acestora, partea mai puțin bună fiind că din acest motiv, aceștia au început să fie cumpărați de persoane cu diferite interese. Probleme care încă persistă în acest domeniu sunt cele legate de dreptul de autor.

Și în domeniul presei radio și TV s-au semnalat anumite schimbări și reforme la nivel legislativ, precum: adoptarea proiectelor de legi în privința transparenței informației mediatice, duratei publicității și teleshoping-ului, protecției copiilor de informația nocivă. Retransmiterea programelor străine, este o problemă actuală în sectorul audiovizual, dar acest lucru se explică prin preferințele publicului pentru aceste programe, în special pentru cele ruse. Mai mult de jumătate din radio-difuzorii moldoveni, retransmit programe străine.

Peisajul Mediatic în baza Indicelui Libertății Presei a fost realizat în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertății Presei în Țările Parteneriatului Estic”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul financiar la Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente