Cele mai răspândite falsuri despre procesul de integrare în UE

Fotor0408222937
Foto: Colaj #diez

Integrarea europeană a Republicii Moldova are menirea să sporească bunăstarea generală a populației și vizibilitatea statului nostru pe plan internațional, totuși, acest proces este însoțit de mituri sau falsuri.

Revista online InfoGov spulberă cel mai populare mituri despre procesul de integrare și despre semnarea Acordului de Asociere cu UE. Iată care sunt acestea:

Fals: Nu vom putea sacrifica porcul de Crăciun sau cu orice altă ocazie

Adevărat: Este un fals evident și aici vom invoca, din nou, exemplul României, care este membră a UE din 2007 și unde populația de la sate continuă să respecte tradițiile lăsate de strămoși. Totuși, carnea obținută în condiții casnice va putea fi plasată pe piață în condiții de control strict, lucru care deja e respectat în Moldova.

Ignatul1

 

Fals: Cetățenii vor fi obligați să adopte religia catolică, iar în cimitire morții vor fi înmormântați fără de cruci

Adevărat: În UE, patru țări sunt predominant ortodoxe: România, Bulgaria, Cipru și Grecia, iar populația ortodoxă reprezintă circa 10% din cea a țărilor membre. Ortodoxe sunt și doua țări cu aspirații europene – Serbia și Macedonia. Iar în cele trei țări baltice, care sunt membre ale UE, precum și în Finlanda, există importante comunități ortodoxe. Nimeni în UE nu îngrădește libertățile religioase, inclusiv ale ortodocșilor. Peste tot, unde există comunități ortodoxe, crucile în cimitire sunt puse în stil ortodox – iar România este cel mai apropiat exemplu în acest sens.

Biserica_romano-catolica_din_Gura_Humorului15

 

Fals: Se vor scumpi medicamentele

Adevărat: Prețul medicamentelor depinde, în mod direct, de costurile de producție și de taxele instituite la importul acestora. Odată cu instituirea Zonei de Liber Schimb dintre Moldova și UE, concurența mai intensă va pune presiuni asupra costurilor de producție și a marjei de profit a producătorilor și importatorilor. Respectiv, prețurile vor scădea, nu vor crește. Reducerea sau anularea tarifelor vamale la importul medicamentelor urmează să amplifice și mai mult acest efect.

Robert Downey Jr. Shops For Vitamins And Smokes! 1/1

 

Fals: Nu vom mai putea face vin de casă

Adevărat: Este un alt fals strigător la cer. Vinul de casă continuă sa fie produs și consumat în toate țările cu tradiții vinicole din Europa. Mai mult decât atât, în multe țări europene unde vinul este produs de secole – Italia, România, Ungaria, Slovacia, Cehia – sunt organizate anual festivaluri tradiționale, în care bucatele și vinurile de casă sunt elemente indispensabile. În Ungaria, care de zece ani este membră a UE, vinul de casă reprezintă 20 la sută din totalul vinului consumat.

moldova-traditions

 

Fals: Se vor scumpi produsele alimentare. De pe rafturi va dispărea marfa autohtonă și va rămâne doar cea de import. Producătorul autohton va fi pus la grea încercare.

Adevărat: Ca și în cazul medicamentelor, costurile de producție vor trebui să scadă odată cu intensificarea concurenței și cu abolirea graduală a tarifelor vamale. Producătorii eficienți vor putea să facă față acestei concurențe, iar consumatorul moldovean merită prețuri mai mici și calitate mai bună, lucru care este posibil numai atunci când există o diversitate mai mare de producători și de produse.

8256411598_bb2cd5b1a5_o

 

Fals: Odată cu obținerea regimului liberalizat de vize, moldovenii vor migra în masă în Occident și țara va rămâne fără oameni

Adevărat: Dorința oamenilor de a-și părăsi țara depinde nu de regimul de vize, ci de posibilitățile de dezvoltare ce le sunt oferite acasă. Întregul proces de integrare europeană a Republicii Moldova este orientat tocmai spre bunăstarea oamenilor. Regimul fără vize aduce noi libertăți. Este adevărat că acesta nu oferă dreptul la muncă, ci doar la călătorii de scurtă durată, de maximum 90 de zile timp o jumătate de an, în țările din zona Schengen. Însă, călătorind liber, fără impedimente, cetățenii noștri vor putea cunoaște alți oameni, studia și încheia mai ușor contracte, inclusiv de muncă. Absența regimului de vize va contribui la stabilirea noilor contacte umane și de afaceri, la intensificarea schimburilor culturale și educaționale – toate cu un efect pozitiv major pentru nivelul nostru de bunăstare.

6186721-mediafax-foto-radu-stefan-1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente