10 tineri s-au ales cu granturi de până la 15 mii de dolari

1604809_674791439251612_840804726_n
Foto: Zece tineri din Zona de Securitate sunt susţinuţi în dezvoltarea afacerilor PC: AXA Management Consulting

Zece tineri din Zona de Securitate sunt susţinuţi în lansarea şi dezvoltarea afacerilor, în cadrul unui program asistat financiar de către Uniunea Europeană şi PNUD. Tinerii au fost selectaţi în baza unui concurs de planuri de afaceri şi s-au ales cu granturi de până la 15 mii de dolari.

Pe parcursul a 10 luni, ei vor avea parte şi de consultanţă individuală la procurarea echipamentelor şi materiei prime necesare pentru dezvoltarea afacerii, transmite IPN.

Tinerii au fost selecaţi în baza unui concurs de planuri de afaceri, desfăşurat pe parcursul a trei săptămâni, la care s-au înscris 71 de concurenţi. Concursul a fost destinat tinerilor din raioanele Floreşti, Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni şi Ştefan Vodă, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. În cadrul proiectului finanţat de UE şi PNUD, tinerii selectaţi vor mai beneficia de vizite de studiu la întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului şi vor deveni membri ai unei reţele de tineri antreprenori. Reţeaua urmează să devină o platformă de comunicare şi diseminare a bunelor practici, care îi va ajuta să stabilească relaţii de colaborare cu antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului.

Cei 10 beneficiari selectaţi şi-au primit vineri, 28 martie, certificatele de grant, în cadrul unei ceremonii festive. Trei dintre tineri şi-au deschis afaceri în agricultură, 5 − în producere şi comerţ, iar 2 − în prestări servicii.

Danielle Keulen, şef-adjunct al secţiei cooperare din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, a spus că este o acţiune de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca împreună să-şi ridice nivelul de trai.

Cei zece beneficiari de granturi vor avea posibilitatea să participe la 6 seminare pentru perfecţionarea abilităţilor de management, iar în lunile mai şi octombrie se vor organiza 2 conferinţe, la care vor participa reprezentanţi de pe ambele maluri ale Nistrului.

Alina Morozan, una dintre beneficiarii de granturi, a spus că aceşti bani i-au oferit posibilitatea să rămână în ţară şi să continue afacerea părinţilor. Cu ei va cumpăra utilajele necesare pentru colectarea porumbului şi a seminţelor de floarea soarelui. Victor Câşlari, un alt beneficiar de grant, a spus că îşi va dezvolta afacerea de uscare a fructelor, aplicând metode noi.

Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este realizat de AXA Managenent Consulting şi are un buget total de 10,6 milioane de euro. Contribuţia UE este de 9,5 milioane, iar PNUD a participat cu 1,1 milioane euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente