Vestigiile primelor colectoare de apă descoperite în Chișinău impulsionează deschiderea unui Muzeu al Apei

news306_4
Foto: PC: Apă-Canal Chișinău

Acum câteva săptămâni, în procesul executării lucrărilor de reabilitare a rețelelor din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, angajații „Apă-Canal Chișinău” au depistat mai multe colectoare de apă, care datează încă din perioada interbelică şi care prezintă o valoare istorică incontestabilă.

Imediat au intervenit şi colaboratorii Agenţiei muzeistice, care au purces la cercetarea acestor fântâni vechi de peste 100 de ani, inventariind obiectivele. Într-un scurt timp, va fi întocmit raportul privind importanța acestor fântâni. Deși, unul din colectoarele descoperite este, practic, în stare intactă, totuși, necesită o renovare de urgență, în virtutea faptului, că acesta din urmă, în calitatea sa de vestigiu arheologic, ar putea ulterior să devină o completare extraordinară a unui Muzeu al Apei, idee, care stă de mult timp la ordinea de zi a furnizorului de apă. Noul complex muzeistic ar include atât multiple documente istorice, referitor la fondarea primului sistem centralizat de apă în Chișinău, cât şi diverse obiecte şi instalații tehnice vechi, păstrate din acele vremuri de pomină, se arată într-un comunicat emis de către „Apă-Canal Chișinău”.

Mai mult ca atât, istoria serviciului de aprovizionare cu apă a consumatorilor din Chișinău își are începuturi încă acum peste 200 de ani, fapt stabilit şi documentat. La fel, cert este stabilit şi data punerii în exploatare a primului sistem centralizat de aprovizionare cu apă potabilă a oraşului, și anume: 12 decembrie, 1892. Această construcție arată cât de avansat pe plan civilizațional era Chișinăul la sfârșitul secolului XIX, fiind unul dintre cele mai mari orașe în Sud-Estul Europei și al Imperiului Rus.

Aceste evenimente importante din istoria orașului oferă furnizorului de apă dreptul moral de a aduna toate vestigiile istorice, legate de alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate a municipiului Chișinău într-un Muzeu al Apei, care ar completa o nișă importantă în complexul muzeistic al capitalei. Dat fiind faptul, că unele din obiectivele, care fac parte din istoria acestor activități vitale se mai regăsesc şi astăzi în teritoriul actualmente administrat de către Asociaţia de gospodărire a spațiilor verzi, printre care se află priza de apă arteziană nr. 1, Staţia de pompare a apei şi, important, galeria de captare, iniţiată în 1812, este iminent necesar de a le conserva conținutul lor istoric.

Organele de conducere ale societății „Apă-Canal Chișinău” vin cu inițiativa de a participa cu o parte importantă a investițiilor necesare.

În calitate de prim pas, angajații întreprinderii, de comun acord cu colegii de la Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, în cel mai scurt timp, vor efectua un volum de lucrări privind salubrizarea acestor încăperi.

Reamintim că, din anul 2010 este în vigoare Legea protejării patrimoniului arheologic al țării noastre, dar lipsa tradiției de administrare și protejare a acestuia din partea statului a condus și, spre regret, deocamdată mai duce la degradarea și distrugerea irecuperabilă a multor valori de patrimoniu cultural național.

news306_3

646x404

646x404

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente