7 sculpturi deteriorate de la atingerile turiștilor

CT  XX 060810-TRAVEL sc-trav-0605-stevesB MJW
Foto: PC: chicagotribune.com

Deși sculpturile sunt în primul rând o operă de artă, cei mai mulți dintre noi le folosesc în calitate de sursă pentru dorințe. Astfel că sculptura Julietei din Verona va fi în curând înlocuită cu una nouă, din cauza deteriorărilor cauzate de atingerile turiștilor. National Geographic a făcut lista celor șapte sculpturi celebre, care au avut aceeași soartă ca cea a Julietei.

#1 Julieta din Verona

Colaj #diez
Colaj #diez

Unul din cele mai populare simboluri a orașului italian Verona, a fost instalat în curtea case Julietei cu 42 de ani în urmă. În tot acest timp turiștii au reușit să-l lustruiască într-atât de bine, că pe statuie au apărut fisuri. Îndrăgostiți din jurul lumii cred că este de datoria lor să frece un pic sculptura. Se consideră că pentru o mângâiere statuia din bronz îi va răsplăti cu dragoste adevărată. Uimitor că din toate părțile corpului s-au ales anume sânii. Anul trecut muzeul a fost vizitat de 250.000 de oameni. Faceți și singuri calculele!

#2 Margaret Thatcher din Parlamentul britanic

Colaj #diez
Colaj #diez

Nu doar turiștii aduc daune sculpturilor, dar și politicienii. Astfel cei din Marea Britanie, au un ritual neobișnuit, înainte de fiecare discurs, ei lustruiesc pantofii ”doamnei de fier” – Margaret Thatcher. Se pare că aceștia au avut tare multă treabă, astfel cum se poate explica că în mai puțin de șase ani, au adus sculptură până la găuri?!

#3 Oscar Wilde din Paris

PC: en.wikipedia.org
PC: en.wikipedia.org

Să te atingi de frumos se poate nu doar cu mâinile, dar și cu buzele, astfel fanii lui Wilde își arată dragostea nemărginită. Cei care sărută monumentul, în formă de sfinx zburător, are șanse mari să-și găsească mai repede dragostea. Dar fanii nu s-au gândit că rujul are toate șansele să distrugă statuia. Astfel ca acesta să fie protejat de ”iubirea nemărginită,” pe data de 30 noiembrie, 2011, atunci când s-au împlinit 111 ani de la moartea scriitorului, sculptura a fost acoperită de un cupol de sticlă.

#4 Sculptura lui Pietro di Giovanni d’Ambrogio din secolul XVI

Colaj #diez
Colaj #diez

În luna iunie anul trecut, un turist extrem de curios din Statele Unite, a încercat să măsoare degetele unei statui semnate de artistul italian Giovanni d’Ambrogio, care are nu mai puțin de 600 de ani. Patrick Broderick a încălcat regula sfântă a muzeului de a nu atinge cu mâna exponatele, și i-a rupt un deget. Apropo, turistul cu pricina este de profesie chirurg.

#5 Monumentul actorilor din Malta

Colaj #diez
Colaj #diez

În orașul maltez Slima, pe strada Baltizza se află o sculptură interesantă a trei actori locali, care discută așezați la o masă, la o ceașcă de cafea. Alături a fost creat al patrulea scaun, gol, pentru ca turiștii să poată face poze. Dar asta nu e suficient! Pe data de 28 decembrie, anul trecut, o domnișoară necunoscută s-a așezat în brațele actorului Victor Apap. Statuia nu a rezistat prea mult, deoarece a fost făcută dintr-un material fragil – ceramică, și a crăpat în două. Aceasta nu e prima trauma pe care a primit-o actorul. Tot anul trecut i s-a deteriorat mâna, iar în iunie 2011 i-a crăpat capul.

#6 Mica Sirenă din Copenhaga

Colaj #diez
Colaj #diez

S-ar părea că Mica sirenă din povestea lui Hans Christian Andersen, nu ar putea aduce nimănui nemulțumiri, dar nu și când vine vorba de vandali. Timp de 100 de ani, de când există acest monument, au avut loc nenumărate tentative de al aduce la pierzanie: vandalizat cu vopsea, îmbrăcat în rochie musulmană, decapitat. Pentru prima dată opera sculptorului Edvard Eriksen, a fost atacată în 1964, după care aceasta a rămas fără cap încă de câteva ori până în 1998. Administrația orașului planifică în viitorul apropiat să miște statuia mai departe de oameni, în largul mării.

#7 Cenușăreasa din Rusia

PC: dolgopa-news.ru
PC: dolgopa-news.ru

Nici rușii nu au la inimă eroii din povești! Inaugurată cu ocazia împlinirii a 55 de ani de la fondarea orașului Dolgoprudnyi, sculptura Cenușăresei a rămas fără de mână anul trecut, iar cu patru luni mai devreme, vandalii au vrut să-i răpească cel mai important element – pantoful. Nici secția de poliție care se află la câțiva metri de sculptură nu i-a împiedicat să o facă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente