Descoperire arheologică în centrul Chișinăului: Primul sistem de apeduct al orașului

1013303_10152214427355138_1246172005_n
Foto: PC: AIRM

Muncitori de la Apă Canal care au început ieri să efectueze lucrări de reparație a rețelei de canalizare, la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și străzii Armenească, au descoperit o construcție subterană.

„Din cercetarea la fața locului, considerăm că construcțiile date, nu este alt ceva decât primul sistem de apeduct și canalizare, construcții efectuate pe timpul celui mai longeviv primar al Chișinăului, Carol Schmid. La 20 decembrie 1892 a fost dată în exploatare prima tranșă a apeductului orășenesc, care pune începutul unei ere moderne în alimentarea orașului cu apă potabilă”, ne informează directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefanița.

Potrivit acestuia Chișinăul subteran ascunde încă multe enigme şi este cazul ca toate să fie cercetate și puse în valoare. „Dacă la suprafață au demolat tot ce s-a putut demola, măcar straturile culturale subterane să devină o carte de vizită pentru acest oraș. Municipalitatea în acest caz ar trebui operativ să cerceteze locul, un arhitect va lucra asupra unei schițe-concept de amenajare a locului (punerea în valoare și acoperirea celor 6 metri pătrați cu sticlă organică, iluminat atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, și un mic etichetaj care va vorbi despre importanța acestui loc.” declară directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova.

 

PC: AIRM
PC: AIRM
PC: AIRM
PC: AIRM
1962617_10152214426960138_1091216922_n
PC: AIRM
PC: AIRM
PC: AIRM
PC: AIRM
PC: AIRM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente