Scriitoare canadiană: „Moldova este paradisul unui somelier”

Moldova
Foto: Vinăriile din Republica Moldova. PC: colaj #diez

Recent, Michelle Holmes, o scriitoare independentă și editor asistent al revistei canadiene ”Eat Drink Travel” a vizitat Republica Moldova. Ea și-a relatat trăirile și emoțiile pe care le-a încercat pe meleagurile moldonești pe site-ul revistei.

Michelle Holmes a împărțit călătoria în Moldova în două articole, primul fiind dedicat vinului moldovenesc și vinăriilor de pe teritoriul țării noastre. În continuare aveți frumoasa povestire a scriitoarei, publicată pe site-ul ”Eat Drink Travel”:

„Bănuiam că va fi o experiență bună, când itinerarul mi-a indicat că în ziua următoare, la 9 dimineața, voi fi într-o cramă. Nu știam ce mă așteaptă. Bun venit în Moldova!

 

”Iubesc Moldova”, Categoric!
”Iubesc Moldova”, Categoric!

Voi fi sinceră, nu aveam nici o idee ce reprezintă Moldova. Un desert dulce? Un eveniment astronomic? O pălărie faină, purtată conform gusturilor lui Humphrey Bogart? Adevărul este că, atunci când a apărut posibilitatea de a călători, am spus: „Da, desigur, mi-ar plăcea!” Apoi m-am adresat repede prietenului meu drag, Google cu o întrebare: „Ce este Moldova?”

 

Unele părți ale Moldovei sunt accesate cu ajutorul mașinii timpului
Unele părți ale Moldovei sunt accesate cu ajutorul mașinii timpului

Este ușor de găsit fapte și cifre despre Republica Moldova. Google mi-a spus totul despre faptul că este o țară micuță, situată între Ucraina și România, care este un stat fost membru al URSS și se află pe calea aderării la Uniunea Europeană. Se vorbește de frontiere, relații incomode cu „Mama Rusia”, povești ale luptei pentru independență.

Dar există o mulțime de lucruri pe care Google le omite, lucruri care fac Moldova să strălucească. Permiteți-mi să vă împărtășesc careva din ele:

# Un paradis al somelierlui

 

Acesta a fost doar începutul
Acesta a fost doar începutul

Cunoștințele mele despre vin sunt oarecum limitate, în ciuda vastei mele experiențe în consumul acestuia. Știu cum să spun „Da, vă rog” și „încă puțin”. Îmi amintesc și îmi plac etichetele drăguțe de pe sticlele de vin, dar nu vă pot spune dacă a fost un Shiraz sau un Malbec.

Dar pot să vă spun că vinul în Republica Moldova este mai mult decât delicios. Am băut o cantitate enormă de vin, doar pentru a fi sigură – și vă asigur, este nemaipomenit. Din anumite motive, notițele mele sunt un pic neclare, datorită numeroaselor excursii vinicole, dar voi face tot posibilul să vă împărtășesc din cele mai frumoase experiențe:

 

# Cricova – un loc pe care trebuie neapărat să-l vezi. Orășelul Cricova avea nevoie de calcar pentru a fi construite acolo case. Se află în apropiere de capitala Chișinău. Astfel, ei au început să sape și să sape. În scurt timp, ei au săpat 80 km de tuneluri subterane. Întunecoase, umede și răcoroase. Apoi, într-o zi, un geniu (probabil un miner cu o sticlă de vin în punga sa de prânz) a făcut o conexiune genială – vinului îi plac spațiile întunecoase, umede și reci. Și iată – o mare pivniță vinicolă subterană a apărut, o gazdă pentru vinurile din întreaga lume, unele sticle au peste 100 de ani. Ei de asemenea fac un vin gustos, având peste 500 de hectare de podgorii proprii. Pășește în una din camerele lor splendide pentru o probă, sau șase.

 

Călătorind prin străzile subterane ale Cricovei
Călătorind prin străzile subterane ale Cricovei

Aici e partea distractivă – crama este de fapt o serie de străzi subterane. Urci în cărucior, cobori 280 de metri în subterană și faci un tur de-a lungul străzilor cu nume de vin – Strada Sauvignon sau Strada Cabernet, cartierele Merlot, Pinot. E un labirint și nu-mi pot imagina un loc mai de excepție unde te poți pierde. Am încercat de mai multe ori să o fac, dar ei mereu mă găseau.

 

# Purcari – O proprietate pitorească, cu beciuri ce datează din 1827, cu lebede ce cutreieră terenul, și atunci când ai servit 9 pahare de vin la cină, te simți chiar obligată să încerci să ridici unul din păunii care sunt la balcon. Se pare că păunilor nu le place asta. Proprietatea este superbă, iar vinurile cu siguranță merită durerile de cap din ziua următoare. Chiar și regina Elisabeta a Marii Britanii consumă vin de la această vinărie.

 

M-au lăsat singură în beciurile de la Purcari. Prostuții de ei...
M-au lăsat singură în beciurile de la Purcari. Prostuții de ei…

 

# Chateau Vartely – locul potrivit dacă ești în căutarea unui weekend romantic? M-aș întoarce singură, doar pentru supa de ciuperci. Vinăria Vartely, situată la 45 km de Chișinău, construită pe o veche carieră de piatră, oferă o evadare perfectă de weekend. Cu trei castele de lux și 12 apartamente, fiecare reprezentând o arhitectură tradițională moldovenească, această proprietate combină ospitalitatea, mesele Gourmet și o cantitate interminabilă de vin.

 

Ce va alege o domnișoară? Câte o noapte în fiecare?
Ce va alege o domnișoară? Câte o noapte în fiecare?

În timp ce aceasta este o vinărie de dimensiuni medii după standardele Moldovei, are o capacitate de prelucrare de 5.000 tone de struguri pe an, aproximativ 95% din vinurile de aici sunt trimise în străinătate, din SUA până în Japonia. După un tur al facilităților, grupul nostru o fost răsfățat cu o masă fenomenală. Am plecat de acolo legănându-ne ca niște copii somnoroși, cu burticile pline și fericite.

 

Am gustat un milion de vinuri în Moldova. O sticlă de Vartely a venit cu mine acasă
Am gustat un milion de vinuri în Moldova. O sticlă de Vartely a venit cu mine acasă

 

Trebuie neapărat să-mi iau una din asta în grădina din spate
Trebuie neapărat să-mi iau una din asta în grădină

Una dintre cele mai neprevăzute descoperiri ale mele, referitor la vin, a fost de această invenție. Povestește volume întregi despre Moldova – ceva care pare rustic, vechi și un pic simplu, dar oferă emoții neașteptate. Este destul de ușor – strugurii sunt puși în partea de sus, iar vinul gustos și sute de musculițe de fructe ies prin partea de jos. Nu e necesar să știu cum funcționează, sunt fericită pur și simplu să-l beau pe tot.

Desigur, Moldova are mult mai multe decât doar vinul delicios. Fiți pe fază pentru pentru partea a doua, unde vă voi povesti despre alunecarea înapoi în URSS, biserici și mănăstiri, care vă vor lăsa uimiți, sate, mâncare și persoane pline de farmec.”

Michelle Holmes - editor de articole al revistei ”Eat Drink Travel”
Michelle Holmes – editor de articole al revistei ”Eat Drink Travel”

 

Michelle Holmes este o scriitoare independentă și editor asistent al revistei canadiene ”Eat Drink Travel”. A lucrat atât în ​​sectorul public și privat, cu un accent pe călcarea ușoară pe planetă, fiind orbită de tot ceea ce „Mama Natură” are de oferit.

Articolul în original și alte călătorii ale lui Michelle le găsiți pe site-ul wanderingoff.ca.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente