Barroso este recunoscător României pentru interconectări cu Moldova

01171931-393545515
Foto: PC: Thierry Monass / XINHUA ARHIVA

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat vineri, la Bruxelles, speranţa că autorităţile din Republica Moldova vor putea decide singure, fără presiune externă, în privinţa asocierii cu Uniunea Europeană şi a afirmat că este recunoscător României pentru interesul pe care îl arată în realizarea de interconectări cu Republica Moldova.

Întrebat ce va face Comisia Europeană pentru a se asigura că Republica Moldova va rămâne pe calea semnării Acordului de Asociere cu UE, în condiţiile în care presiunile ruse ar putea creşte după încheierea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, Barroso a reiterat faptul că Acordul de Asociere cu Republica Moldova nu este îndreptat împotriva unui alt stat.

”Depunem eforturi pentru a încheia procesul de semnare. Sper că autorităţile din Republica Moldova pot decide singure, fără presiune externă. Respectăm foarte mult suveranitatea partenerilor noştri şi nu voi face niciun fel de comentarii privind ce vor face sau nu alţii. Un lucru este clar. Respectăm suveranitatea partenerilor noştri şi, dacă ţara vrea să fie asociată cu noi, aşa cum a afirmat în mod consistent, noi în UE suntem pregătiţi pentru asta,” a spus Jose Manuel Barroso în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Traian Băsescu.

El a precizat că o mare parte a discuţiei cu preşedintele român a fost dedicată interconectărilor cu Republica Moldova. ”Sunt foarte recunoscător României pentru interesul pe care îl arată Republicii Moldova, pentru că viziunea noastră privind Europa este una a interconectării, a legăturilor între părţile Europei. Putem folosi fondurile UE, cu condiţia ca proiectele să fie compatibile cu obiectivele generale, pentru a crea mai multe interconectări în energie, electricitate sau gaz, şi transport, rutier sau feroviar”, a declarat şeful executivului comunitar.

Barroso a mai precizat că a discutat cu şeful statului român şi despre modul în care ar putea fi mobilizate în acest sens şi instituţiile financiare internaţionale, dacă va fi necesar. ”Iar acesta este un mod foarte concret de a susţine Moldova, prosperitatea şi progresul acestei ţări,” a conchis Barroso.

Sursa: Agerpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente