(foto) Studenții fotografi de la AMTAP și-au expus creațiile la „Scara-2013”

collage
Foto: Tineri fotografi și-au expus creațiile la „Scara-2013”

Studenții Catedrei Multimedia, din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, au organizat pentru a V-a oară expoziția de fotografie „Scara”. Vernisajul acesteia a avut loc la începutul lunii februarie.

Expoziția din acest an prezintă vizitatorilor 213 de fotografii care provin din traininguri şi exerciţii fotografice din cadrul cursului de Fotografie Generală a studenților din anul I, ca parte componentă a conceptului de studiere a fenomenului cinematografic studențesc.

Vlad Druc, cel mai titrat regizor din Republica Moldova și șeful Catedrei Multimedia de la AMTAP a fost prezent la deschiderea expoziției. „Tare aș vrea ca această această galerie-coridor să devină un sediu al fotografiei permanente și al realizărilor studenților zi de zi. Nu este o expoziție cu fotografii glamour, sau o expoziție de epataj sau speculativă, este o expoziție care se axează pe programul de învățământ. Sunt primele exerciții, primi pași cu unele succese, cu unele greșeli”.

Nicolae Pojoga, profesorul de Arta Fotografică este cel care a încercat în primul semestru de studii să le insufle pasiunea pentru fotografie. „Expoziția e prea mult spus, este doar rezultatul muncii studenților din anul 1 care s-au învățat să nu zică poze la fotografii, să le semneze atunci când le prezintă, iar jumătate din ei să țină aparatul orizontal. Eu am rămas mulțumit de munca studenților cu care am muncit”, ne-a declarat Nicolae Pojoga.

Studentul facultății regie film și TV, Catedra Multimedia, Moisei Victor are și ele câteva lucrări expuse în cadrul evenimentului. „Fotografia pentru mine de exemplu este ceva de neuitat – o experiență care imortalizează evenimentele văzute în lumea reală. Fiind prima expoziția, emoțiile sunt foarte mari. Este o practică foarte interesantă pentru noi și o bună oportunitate de a acumula experiență. La preselecție am dat 10 fotografii, într-un final în cadrul expoziției au ajuns doar trei. Practica de trei zile din satul Ciuciueni a fost una foarte plăcută pentru noi, din simplul motivul că nu am mai avut așa ocazie să participăm un grup atât de mare și să comunicăm cu lumea din sat. Oamenii erau curioși să afle cine suntem și de ce am venit la ei în sat”, afirmă tânărul student.

Lucrările au fost selectate şi expuse conform unor rigori mai mult de formă decât de conținut, şi, în linii mari, reprezintă fotograme pentru secvențe cinematografice imaginare. „Fotografiile trebuie să întrunească rigorile care au fost impuse studenților – trebuie să fie o secvență din film. Noi nu facem fotografie, facem studii de fotografie aplicată la cinematografie”, a declarat în cadrul deschiderii profesorul de Arta Fotografică Nicolae Pojoga. Astfel, fotografiile au fost repartizate în trei domenii: fotografiile realizate în satul Ciuciuleni, fotografii realizate la Centrala Electrotermică și diverse. Astfel, mai multe piese reprezintă replici ale unor rigori formale ca „geometria”, „contrastul”, „dinamismul”, „relaţia dintre forme”. În această suită de imagini au mai intrat şi piese realizate pe parcursul anilor precedenți, precum şi părţi din proiecte fotografice consacrate.

Puteți vizita vernisajul de fotografie “Scara-2013” până în data de 3 martie.

IMG_6295

IMG_6279

IMG_6288

IMG_6290

IMG_6292

IMG_6294

IMG_6305

IMG_6309

IMG_6315

IMG_6327

IMG_6336

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente