Mihai Clapaniuc povestește despre experiența în cadrul programului UGRAD

1624766_10152224852538979_1952065818_n
Foto: PC: Arhiva personală

Mihai Clapaniuc este anul III la Relații Internaționale. Absolvent al programului UGRAD în anul 2012, a făcut un an academic în Statul Idaho la College of Southern Idaho, și a avut ore aferente domeniului Științe Politice.

#1 Care a fost cea mai mare provocare de care ai avut parte în timpul programului?

Cea mai mare provocare era să adorm nopțile rapid. Colegul meu de cameră, american, juca Xbox – jocuri video până la 4 dimineața astfel lumina de la jocuri nu-mi permitea să adorm. Apoi, provocări de genul explicării faptului că Europa nu este o țară mare cu moneda euro unică, și faptul că Europa e un alt continent cu little God-damn countries that you have no idea of. Însă, cea mai mare concretă provocare era în timpul exercițiilor de sporturi extreme, când trebuia să sar de pe un pilon, înalt cât o clădire de 4 etaje, în aer pentru a mă prinde de o bară metalică situată la 2 metri distanță,5 minute am stat pe stâlp până m-am decis să sar.

#2 Care a fost cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în timpul programului?

Experiența mea din Statele Unite poate fi redusă la cântecul lui Frank Sinatra –My way. Spre exemplu: I travelled each and every highway – și anume în est, vest, sud și nord, aceasta include Canada și Mexicul. Cea mai geografică experință pe care am avut-o e să stau de-a lungul paralelei 45, ce desparte emisfera de nord în două și să mă sărut. Da, am fost în multe locuri, dar cel mai important pentru mine din toate, este că mi-am găsit locul de pace și anume la Arca Delicată, în deșert din Statul Utah. Când Sinatra spune I’ve loved, I’ve laughed and cried, toate acestea le-am experimentat, ceea ce m-a făcut mai matur. În final, I did it my way, am economisit din ce era destinat pentru cărți și am mers anume acolo unde am vrut eu. Proverbul, when Discipline was too poor to afford dance classes, she skipped lunch to pay for her lessons.

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

#3 La ce te-a inspirat experiența acumulată în cadrul programului UGRAD?

Pentru specialitatea mea, este o metodă unică și perfectă de a învăța funcționalitatea instituțiilor, politicii și psihologiei politice ale Statelor Unite. Mai ales că am avut stagiul obligatoriu la unul din oficiile unui senator Republican – Mike Crapo.

#4 Care a fost cea mai importantă lecție învățată în timpul programului?

Lecția care am învățat-o e că Statele Unite este un spațiu larg și divers. Pe lângă ce vedem în filmele Hollywood am trăit natură multă, deșerturi, izvoare termale, munți, canioane, oceane. La nivel de mentalitate m-am ciocnit cu conservatorismul ardent al Idaho-ului până la libertinajul Californian.

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

#5 Ce crezi despre noua schimbare din program? (*studenții vor sta în US doar pentru un semestru)

Vreau numaidecât ca cei selctați să aibă șansa să învețe mai multe obiecte noi, să călătorească mai mult, să agonisească și experiență mai multă dar și prietenii mai durabile prin simpla aflare de timp acolo mai multă. Experiența de doar un semestru, nu va permite studentului să aibă timp și de extracuriculare și de studii.

#6 De ce studenții ar trebui să aplice la UGRAD?

La o sesiune de sporturi extreme, am fost în situația când trebuia să sar de pe un stâlp înalt cât 5 etaje, pentru a ajunge o bară metalică la 2 metri distanță. Chiar dacă avem asigurări multe pe mine, am observat că acolo dar și în viață ne este greu să facem pasul de a sări. Am decis că, trebuie să ai în minte clar desenată care este asigurarea ta: Dumnezeu, valori, visul? ele îți dau drive pentru toate scopurile tale.

Pasărea care stă numai în cutie și nu zboară poate să le privească pe cele care zboară ca fiind bolnave. Tot așa, eu nu vreau să fiu privit ca bolnav de călătorii dar anume, experiența din SUA m-a motivat să fiu mai curajos în dorința de a explora multe, de aceasta cred că voi tot trebuie să mergeți. În sfârșit, de unde vei învăța tu atâtea lecții de viață?

Mai multe despre programul Global UGRAD puteți citi aici.

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente