Coregraful moldovean Radu Poclitaru a realizat coregrafia balului din deschiderea JO

collage2
Foto: Moldoveanul Radu Poclitaru a făcut coregrafia balului din deschiderea Olimpiadei de la Soci

Coregraful Radu Poclitaru, originar din Chişinău, dar care deține cetățenia Belarusului, a creat scena baletului din romanul „Război şi pace“, din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, când sute de dansatori au valsat pe muzica lui Eugen Doga.

Într-un interviu pentru publicaţia rusească „Izvestia“, maestrul de balet a povestit că a fost responsabil de un fragment din ceremonie, numit „Rusia imperială“, care a inclus apariția țarului Petru I, marşul soldaţilor, construcția orașului Peterburg, primul bal al Nataşei Rostova, sfârșitul imperiului şi tranziția la epoca dictaturii proletare, relevă Adevărul Moldova.

Coregraful a dezvăluit că, iniţial, planificase să prezinte circa 20 de personaje din romanul lui Lev Tolstoi, dar apoi şi-a dat seama că în cele cinci minute cât durează valsul lui Eugen Doga ar fi fost imposibil să prezinte atâtea istorii şi a decis să se concentreze pe o singură scenă.

Radu Poclitaru şi-a ales singur dansatorii din rolurile centrale, după două criterii: actori geniali şi oameni cu care să-i fie uşor să lucreze. Celebrul balerin Vladimir Vasiliev, în vârstă de 74 de ani, a fost distribuit în rolul tatălui protagonistei şi a avut de executat, mai degrabă, o parte actoricească, decât tehnică. Invitaţii la bal care valsau în figuraţie sunt membri ai Federaţiei de dansuri sportive din Rusia şi ai unei trupe de balet din Krasnodar, iar „servitorii“ au fost adunați din toată țara.

Coregraful a mai povestit că, practic, nu a avut dansatori „pe banca de rezervă“ şi nici nu a fost nevoie de asta, chiar dacă pe stadioul „Fişt“ era foarte frig şi după fiecare repetiţie cineva îşi lua concediu medical.

La închiderea Olimpiadei nu vom vedea scene montate de Radu Poclitaru. „A existat o astfel de idee spontană, dar mă bucur că nu s-a realizat, pentru că mie îmi place să mă pregătesc din timp pentru muncă“, a mărturisit el. Radu Poclitaru s-a născut într-o familie de balerini din Moldova şi a copilărit în culisele Operei Naţionale. A studiat baletul la Chişinău, Odesa, Moscova, Perm şi Minsk. A montat în cele mai mari teatre din CSI, inclusiv în Bolşoi. Din anul 2006, are propriul teatru, Kyiv Modern-Ballet, în Ucraina.

Coregraful Radu Poclitaru e originar din Chişinău, tatăl său, Vitalie Poclitaru, a fost un cunoscut balerin. În 2001-2002, Radu Poclitaru a condus trupa de balet de la Opera Naţională din Republica Moldova. Ulterior, acesta s-a dus la Balşoi Teatr din Moscova, unde a montat Romeo şi Julieta de Prokofiev, în 2003 (primită apreciativ, în turneu, de presa londoneză), şi o versiune coregrafică a Salonului nr. 6 de Cehov.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente